joi, octombrie 5, 2023

20 de incendii în ultimii doi ani în partea retrocedată a Parcului IOR, spune viceprimarul sectorului 3. „Mână criminală”

Din Oras20 de incendii în ultimii doi ani în partea retrocedată a Parcului IOR, spune viceprimarul sectorului 3. „Mână criminală”

În ultimii doi ani, au izbucnit 20 de incendii pe bucata retrocedată din Parcul IOR, a declarat marți seară, 29 august, viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, când un nou incendiu a avut loc în doilea cel mai mare parc din București.

„Au fost 13 incendii în 2023 şi 7 incendii în 2022. Se vede clar că sunt incendii provocate intenţionat. Nu se întâmplă nicăieri în lume să ai 20 de incendii în câteva luni, fix în acest perimetru destul de mic, dacă stăm să ne raportăm la mărimea întregului Parc IOR”, a declarat Lucian Judele, pentru Agerpres.

Potrivit viceprimarului USR al sectorului 3, incendiile au început să apară după ce copacii au fost otrăviți pentru a se usca.

„Pe lângă aceste incendii, ştim foarte bine că întâi copacii au fost găuriţi, apoi stropiţi cu substanţe inflamabile şi de-abia apoi, după ce vegetaţia s-a uscat, au început să apară incendiile. Am suspiciuni rezonabile că parcul a intrat mai puţin legal în posesia proprietarilor, la fel cum sunt 100% sigur că vorbim despre o mână criminală şi nu un nefericit accident”, a adăugat Judele.

Judele a mai spus că, în cadrul Consiliului Local Sector 3, reprezentanţii USR au promovat un proiect, conform căruia în Parcul IOR să existe un post fix al Poliţiei Locale, însă Robert Negoiță, edilul sectorului 3, nu pune în aplicare această hotărâre.

„Primarul sectorului 3 nu pune în aplicare hotărârea Consiliului Local, unde s-a decis instalarea unui punct fix de Poliţie Locală şi nici cetăţenii nu pot lua legătura cu cei de la Poliţia Locală în timp real, ca să poată reclama, iar Poliţia Locală să se poată prezenta la locul respectiv. Deci au făcut tot posibilul cei din Primăria Sectorului 3 să blocheze sesizările”, a mai spus viceprimarul.

Marți seară, un incendiu puternic a izbucnit în Parcul IOR, iar flăcările au afectat o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată.

Libertatea a relatat pe larg despre situația Parcului IOR, unde zeci de copaci au fost tăiați ilegal, arși sau otrăviți de la rădăcină pe cele 12 hectare de spațiu verde pierdute de primărie, și despre protestele organizate de oameni pentru a-și recupera spațiul verde.

Vezi si alte articole...