News

ÎPS Teodosie, oprit de filtrul de poliție în drum spre Peștera Sfântului Andrei

Arhiepiscopul Teodosie spune că îi așteaptă pe români cu inimă bună la manifestările religioase de Sfântul Andrei deși, potrivit legii, din cauza numărului foarte mare de infectări din județul Constanța, la pelerinaj nu pot participa decât credincioşii din comuna Ion Corvin. Prefectura Constanţa face apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din Ion Corvin şi nu pot participa la pelerinaj.

Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, azi dimineață, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului Andrei. Arhiepiscopul a spus că îi așteaptă pe români: „Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”. Polițiștii au verificat documentele, Constanța fiind în carantină din cauza numărului mare de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Ierarhul a invitat personal, ieri, autoritățile statului, de la președinte, premier, până la autorități locale, să ia parte la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea de Sfântul Andrei. Prefectul Constanței l-a refuzat pe Teodosie, spunând că nu are domiciliu în comuna Ion Corvin și dacă ar participa ar încălca regulile în privința carantinei instituite în Constanța.

Prefectura Constanţa a anunţat, sâmbătă seara, că autorităţile vor avea grijă de siguranţa sanitară a fiecărui participant la pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, făcând totodată apel la înţelegerea credincioşilor care nu sunt din comuna Ion Corvin şi nu vor putea merge la manifestările religioase organizate la mănăstire.

Înainte de toate, suntem conştienţi de importanţa sărbătorii dedicată Sfântului Apostol Andrei, data de 30 noiembrie fiind, în fiecare an, una plină de însemnătate pentru orice creştin-ortodox român. Autorităţile au, ca principală misiune, grija faţă de fiecare cetăţean, indiferent de locul de origine, domiciliu sau confesiune. În zilele următoare, punem mare accent pe ordinea publică şi pe integritatea personală a fiecărui participant la pelerinaj. Vom avea grijă de siguranţa sanitară a fiecăruia, prin organizarea de fluxuri şi circuite prin care să se respecte toate normele de protecţie sanitară. În acest sens, ieri, efectivele de jandarmi şi poliţişti, alături de inspectori din cadrul DSP Constanţa, au fost la Mănăstirea Peştera Sf. Andrei pentru stabilirea acestor circuite„, a transmis Instituţia Prefectului – judeţul Constanţa, printr-un comunicat de presă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a interzis prezenţa altor locuitori la pelerinaj în afară de cei din comuna Ion Corvin după ce rata de infectare la nivelul judeţului Constanța a trecut de 3, în prezent fiind de 7.54 la mie. Arhiepiscopia Tomisului a încercat în instanţă să suspende această decizie, dar nu a avut câştig de cauză.

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului săvârșește Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.

În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *