luni, iunie 17, 2024

A început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România. Investiţie de 105 milioane lei

ActualitateA început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România. Investiţie de 105 milioane lei

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei.

A început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România. La evenimentul de lansare a construcţiei au fost prezenţi, vineri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, primarul Emil Boc, Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile Ţopa.

„Prin angajamentul său pentru excelenţă academică şi inovaţie, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca îşi consolidează poziţia de lider în cercetarea tehnologiilor avansate. Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global. Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie”, a arătat, sâmbătă, într-o postare pe reţelele de socializare, ministrul ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan.

El a menţionat că în Cluj-Napoca sunt peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialişti.

„Ecosistemul tehnologic vibrant şi colaborarea strânsă dintre sectorul privat şi cel academic transformă Clujul într-un adevărat hub de inovaţie, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a acestui lucru”, a mai scris ministrul Bogdan Gruia Ivan.

Contractul, în valoare totală de 105,095,830 lei (cu TVA), a fost câştigat în urma unor proceduri riguroase de licitaţie publică (înscrise în Jurnalul Oficial al UE – JOUE), fiind atribuit Asocierii Kesz Construcţii România SRL (ca lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi amplasată în campusul universitar şi va acoperi o suprafaţă de 2.028 mp. Acest edificiu, cu o suprafaţă totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferinţe şi spaţii colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilităţi de cercetare, echipamente de înaltă performanţă şi infrastructură IT de ultimă generaţie. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluţiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică şi multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic şi tehnologic al regiunii.

Vezi si alte articole...