joi, februarie 29, 2024

Abuzul sexual asupra copilului: Dintre cele 1.143 de cazuri de abuz sexual, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor

MedicalAbuzul sexual asupra copilului: Dintre cele 1.143 de cazuri de abuz sexual, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra abuzului sexual asupra copiilor și a etapelor prin care abuzatorul preia controlul asupra victimei, de la manipularea emoțională până la abuzul sexual agravant și controlul exercitat asupra victimei.

Dintre cele 12.761 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului, în 1.143 de cazuri a fost vorba de abuz sexual, iar în 34 de cazuri de exploatare sexuală a copiilor, potrivit datelor furnizate de ANPDCA, pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022.

Dacă în ceea ce privește cazurile de abuz fizic și emoțional, repartiția pe sexe este comparabilă, în cazurile de abuz sexual vorbim preponderent de fete: astfel, dintre cele 1.143 de cazuri, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor, iar în cazurile de exploatare sexuală, în 30 de cazuri dintre cele 34 , victimele au fost fete.

Studiul național lansat de Salvați Copiii România în anul 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinți afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenți au declarat că au fost obligați să întrețină relații sexuale împotriva voinței lor, situație care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor.

Consiliul Europei estima în 2020 că 90% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra copiilor nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești.

În comparație cu copiii fără istoric de abuz, cei abuzați fizic prezintă aproximativ de trei ori mai mult riscul de a suferi de o tulburare de dispoziție și de până la patru ori mai mult riscul de a avea o tulburare de anxietate.

Vezi si alte articole...