joi, mai 23, 2024

Acord de pace între Rusia si Ucraina? Este anunțul momentului la nivel mondial! Ce s-a decis

ExterneAcord de pace între Rusia si Ucraina? Este anunțul momentului la nivel mondial! Ce s-a decis

Acord de pace între Rusia si Ucraina? Este anunțul momentului la nivel mondial! Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că în prezent nu sunt posibile discuții de pace atâta timp cât în Ucraina există o interdicție legislativă privind negocierile cu Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, miercuri, că nu se întrevede nicio discuție pentru vreun acord de pace cu Ucraina atâta timp cât dialogul cu Rusia rămâne interzis de legislația ucraineană sau dacă Occidentul nu permite Kievului să fie flexibil în această problemă.

„În situația în care președintelui Ucrainei i se interzice să ne contacteze sau să se angajeze cumva cu noi prin legea ucraineană și când Occidentul este evident reticent în a permite Kievului orice flexibilitate în această privință, nu se poate discuta despre nicio perspectivă de dialog în acest moment”, a spus Dimitri Peskov, făcând referire la o declarație a ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a afirmat că Rusia este dispusă să poarte discuții cu Ucraina, transmite TASS.

„Rusia a fost întotdeauna pregătită să rezolve problemele prin negocieri, iar președintele rus Vladimir Putin a spus în mod repetat că suntem în continuare pregătiți pentru acest lucru. Bineînțeles, am prefera să ne atingem obiectivele pe căi pașnice și diplomatice”, a spus Dimitri Peskov.

Kremlinul nu are în vedere posibilitatea unor discuții de pace

Dimitri Peskov a recunoscut că în prezent nu sunt posibile discuții atâta timp cât în Ucraina există o interdicție legislativă privind negocierile cu Rusia.

Ankara susține planul propus anterior de președintele ucrainean Vladimir Zelenski privind o soluționare pașnică, a declarat marți Cavusoglu, șeful diplomației turce.

Wall Street Journal a relatat pe 22 decembrie, citând surse americane și europene anonime, că Kievul lucrează la ultimele detalii ale propunerii sale de soluționare pașnică a conflictului, care ar putea fi făcută publică în luna februarie a acestui an.

Anterior, Zelenski a declarat în cadrul unei ședințe comune a Congresului SUA, în urma discuțiilor sale cu președintele american Joe Biden, că cei doi au discutat despre propunerile Kievului de soluționare a conflictului ucrainean. Potrivit lui Zelenski, Biden a susținut inițiativa Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace pentru a discuta aceste propuneri.

Oficialii ruși au avertizat în repetate rânduri că orice „plan de pace” cu privire la Ucraina ar trebui să țină cont de noile realități, și anume de aderarea la Rusia a patru noi regiuni.

Ucraina și Rusia cer ajutorul Turciei

Kievul și Moscova au cerut intervenţia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în favoarea unui ”culoar umanitar” care să permită evacuarea femeilor, a copiilor şi a răniţilor rămaşi în zona frontului din Ucraina, a anunţat miercuri mediatorul turc Seref Malkoc, potrivit AFP.

”Există răniţi. Au rămas femei şi copii în mijlocul luptelor dintre cele două părţi. Cei doi mediatori au exprimat o cerere comună: deschiderea unui culoar umanitar sub egida lui Recep Tayyip Erdogan, cum acesta a făcut în cazul coridorului pentru cereale’ din Marea Neagră”, a explicat Seref Malkoc.

”Domnul Malkoc a exprimat o propunere cu privire la deschiderea unui culoar pentru cei răniţi. Noi suntem pregătiţi”, a declarat ulterior preşedintele Turciei.

Oficialii din partea Ucrainei și Rusiei, Dmitro Lubineţ şi Tatiana Moskalkova, s-au întâlnit într-o primă fază marţi la Ankara, iar a doua zi şi în prezenţa lui Seref Malkoc şi a preşedintelui parlamentului turc.

Cei doi reprezentanţi ”au discutat despre o gamă largă de probleme umanitare şi despre furnizarea unei asistenţe în materie de drepturile omului pentru cetăţenii celor două ţări”, a menţionat Dmitro Lubineţ pe social media.

”A fost evocat ajutorul umanitar pentru cetăţenii” ucraineni şi ruşi, a confirmat la rândul său Tatiana Moskalkova.acord de pace, Dimitri Peskov, Pace, razboi in ucraina, rusia, Vladimir Putin

Vezi si alte articole...