miercuri, aprilie 17, 2024

Adrian Câciu: Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei

EconomieAdrian Câciu: Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat joi, la evenimentul News.ro – Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024.

 

Ediţia a II-a, că dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei şi a explicat că paradigma sărăciei include şi acel deficit de 3% cu orice preţ. Câciu a explicat că acest deficit de 3% a însemnat să taie întotdeauna de la investiţii.

“Dacă vrem o Românie dezvoltată, trebuie să ieşim din paradigma sărăciei. Paradigma sărăciei este şi include în ea inclusiv acel deficit de 3% cu orice preţ. O să încep abrupt cu această abordare ca să înţelegem unde suntem. De fiecare dată România, cel puţin de când a intrat în Uniunea Europeană, a înţeles tratatul de la Maastricht, deşi acesta a venit mult după dezvoltarea europeană. Nimeni n-a făcut analiza ţărilor dezvoltate, cum s-au dezvoltat şi pe ce deficite s-au dezvoltat Germania, Olanda, Franţa, Italia, Spania, dacă au avut 3%, dacă au avut 7%, dacă au avut 10%, dacă planul Marshall a afectat sau nu vreo traiectorie de deficit din acesta înţeles în tratatul de la Maastricht”, a afirmat Adrian Câciu.
El a explicat că pentru a se încadra în deficitul de 3% România a tăiat întotdeauna de la investiţii.

“Am acceptat acest drum şi este un drum la care vom ajunge din nou, dar trebuie să şi acceptăm care este costul deficitului de 3%. Pentru că la o ţară care nu era dezvoltată, cum era România, acest deficit de 3% a însemnat să taie întotdeauna de la investiţii. Toţi din această sală sunt convins că cel puţin o dată, într- o luare de poziţii, aţi criticat de ce guvernul taie de la investiţii. Pur şi simplu pentru a se încadra contabil într-un deficit de 3%”, a transmis ministrul MIPE.
El a adăugat că acest lucru a însemnat sisteme publice nefinanţate.

“Vreau să începem să trăim în adevăr, structural, dacă vrem să fim sinceri cu ce vrem de la România. Asta ce a însemnat? Pe de-o parte a însemnat ca să avem sisteme publice subfinanţate, să nu investim structural în viitorul copiilor noştri, în sănătatea poporului nostru, în infrastructura şi în dezvoltarea economică. Asta a însemnat. Critica corectă a fost, da, dar n-aţi tăiat şi de la consum. Şi aici sunt total de acord, nu s-a făcut un echilibru, consumul a mers în continuare, ne încadrăm în 3%, consumul nu îl atingem, atingem investiţia”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Vezi si alte articole...