joi, iulie 18, 2024

AGIFER a notificat autorităţile europene că e nevoie de mai mult de un an pentru investigarea accidentului feroviar produs în martie 2023, la Galaţi, în care un conductor de tren a murit. Un raport preliminar va fi făcut public

EconomieAGIFER a notificat autorităţile europene că e nevoie de mai mult de un an pentru investigarea accidentului feroviar produs în martie 2023, la Galaţi, în care un conductor de...

Potrivit legii, investigaţiile privind accidentele feroviare au ca termen de finalizare un an, în mod uzual, însă în anumite situaţii autorităţile naţionale care derulează acest tip de anchete pot beneficia de un termen prelungit, dacă notifică Agenţia Uniunii Europene pentru Căile Ferate (AEF) în această privinţă. 

Pentru prima dată, Agenţia de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a notificat autoritatea europeană despre faptul că are nevoie de mai mult de un an pentru ancheta deschisă în urma accidentului feroviar produs la sfârşitul lunii martie a anului trecut în gara CFR Galaţi, accident în care o femeie conductor de tren a murit şi trei persoane au fost rănite.

„Dacă vă veţi uita pe statisticile Uniunii Europene, veţi vedea că există astfel de situaţii. În România, până acum nu am avut. O să avem cazul de la Galaţi, de exemplu la care, având în vedere că Procuratura a dispus o expertiză tehnică judiciară şi nu avem acces, am vorbit la Uniunea Europeană să avem acest raport preliminar şi să prelungim peste un an”, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul AGIFER, Laurenţiu Dumitru. 

Potrivit acestuia, un raport preliminar care vizează respectivul accident feroviar va fi realizat. 

„Acţiunea de investigare a accidentului nu înseamnă să încurce cu ceva ceea ce face procuratura. Mai sunt elemente ale anchetei penale de parcurs şi noi mai aşteptăm. Urmează să facem un raport preliminar”, a adăugat Laurenţiu Dumitru. 

Un accident feroviar a avut loc, în 25 martie 2023, în Gara CFR Galaţi. O femeie angajată a CFR a murit iar alte trei persoane – un angajat al CFR şi doi călători – au fost răniţi. 

Un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia numărul 4 din Staţia CF Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârstă de 49 ani, din municipiul Tecuci.

În urma coliziunii extrem de puternice, vagonul a fost deformat în partea de impact şi s-a deplasat aproximativ 80 metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi.

Verificările preliminare au stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare dar acesta nu a mai frânat.

Vezi si alte articole...