joi, martie 20, 2025

Ai probleme cu somnul? Ești mai dispus accidentului vascular cerebral

MedicalAi probleme cu somnul? Ești mai dispus accidentului vascular cerebral

Un studiu recent a observat o legătură între simptomele de insomnie și un risc crescut de accident vascular cerebral, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani, scrie ScitechDaily. Cercetarea a mai subliniat că gestionarea simptomelor de insomnie la o vârstă mai fragedă ar putea ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral.

Persoanele care prezintă semne legate de insomnie, cum ar fi dificultatea de a adormi, de a rămâne adormit sau de a se trezi devreme, pot prezenta un risc crescut de accident vascular cerebral, sugerează un studiu publicat recent în Neurology, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie. Este important de reținut, totuși, că studiul nu confirmă o relație cauzală între simptomele de insomnie și accident vascular cerebral, ci mai degrabă evidențiază o corelație între cele două. În plus, auto-raportarea simptomelor de insomnie folosită în acest studiu ar putea să nu fie un instrument foarte exact.

„Există multe terapii care pot ajuta oamenii să-și îmbunătățească calitatea somnului, așa că determinarea care probleme de somn duc la un risc crescut de accident vascular cerebral poate permite tratamente mai devreme sau terapii comportamentale pentru persoanele care au probleme cu somnul și, eventual, reducerea riscului de accident vascular cerebral, mai târziu în viață”, a spus autorul studiului Wendemi Sawadogo, profesor la Virginia Commonwealth University din Richmond și membru al Academiei Americane de Neurologie.

Studiul a implicat 31.126 de persoane cu o vârstă medie de 61 de ani. Participanții nu aveau antecedente de accident vascular cerebral la începutul studiului. Oamenii au fost apoi urmăriți în medie nouă ani. În acest timp, au fost 2.101 cazuri de accident vascular cerebral.

După ajustarea pentru alți factori care ar putea afecta riscul de accident vascular cerebral, inclusiv consumul de alcool, fumatul și nivelul de activitate fizică, cercetătorii au descoperit că persoanele cu unul până la patru simptome aveau un risc cu 16% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome. Dintre cele 19.149 de persoane cu unul până la patru simptome, 1.300 au avut un accident vascular cerebral. Dintre cele 6.282 de persoane fără simptome, 365 au avut un accident vascular cerebral. Persoanele cu cinci până la opt simptome de insomnie au avut un risc crescut cu 51%. Dintre cele 5.695 de persoane cu cinci până la opt simptome, 436 au avut un accident vascular cerebral.

Legătura dintre simptomele insomniei și accidentul vascular cerebral a fost mai puternică la participanții sub 50 de ani, cei care au prezentat de cinci până la opt simptome având un risc de aproape patru ori mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome. Dintre cele 458 de persoane sub 50 de ani cu cinci până la opt simptome, 27 au avut un accident vascular cerebral. Persoanele în vârstă de 50 de ani sau mai mult cu același număr de simptome au avut un risc cu 38% mai mare de accident vascular cerebral în comparație cu persoanele fără simptome. Dintre cele 654 de persoane de 50 de ani și peste cu cinci până la opt simptome, 33 au avut un accident vascular cerebral.

„Această diferență de risc între aceste două grupe de vârstă poate fi explicată prin apariția mai mare a unui accident vascular cerebral la o vârstă mai înaintată”, a adăugat Sawadogo. „Lista factorilor de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul, poate crește pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, făcând din simptomele insomniei unul dintre mulți factori posibili. Această diferență izbitoare sugerează că gestionarea simptomelor de insomnie la o vârstă mai fragedă poate fi o strategie eficientă pentru prevenirea accidentului vascular cerebral. Cercetările viitoare ar trebui să exploreze reducerea riscului de accident vascular cerebral prin gestionarea problemelor de somn.”

Asocierea a crescut și mai mult pentru persoanele cu diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă și depresie.

Minusul acestui studiu rămâne totuși faptul că auto-raportarea simptomelor de insomnie, folosită în acest studiu, ar putea să nu fie un instrument foarte exact.

Vezi si alte articole...