luni, iulie 15, 2024

Ajutor pentru Ucraina din bani rusești. Decizie în premieră a miniștrilor de externe europeni

ExterneAjutor pentru Ucraina din bani rusești. Decizie în premieră a miniștrilor de externe europeni

Ucraina va primi un ajutor militar european finanțat din veniturile obținute din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei. Decizia a fost luată de miniștrii de Externe ai Uniunii Europene.

Ungaria se opune susținerii Ucrainei în războiul de apărare împotriva Rusiei. Viktor Orban, un apropiat al dictatorului Vladimir Putin, s-a pronunțat de numeroase ori împotriva ajutoarelor date Kievului.

Ajutor pentru Ucraina din fonduri rusești 

Miniştrii de externe ai Uniunii Europeană au aprobat un ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina. Pachetul de ajutoare urmează să fie finanțat din veniturile provenite din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei. Informația a fost confirmată de mai mulți diploați citați de DPA.

O astfel de decizie reprezintă un impuls binevenit pentru Kiev. Aceasta în condițiile în care Ungaria se opune ca Uniunea Europeană să ajute Ucraina din fondurile din cadrul Facilității europene pentru pace (FEP), în valoare de peste 6 miliarde de euro. Viktor Orban, apropiat al dictatorului Vladimir Putin se opune prin veto plăților efectuate prin FPE, către Ucraina.

Din cauza opoziției lui Viktor Orban, a fost blocat un fond de sprijin în valoare de 5 miliarde de euro, destinat Kievului.

De această dată, opoziția Ungariei nu a mai contat, chiar dacă ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto a făcut o serie de declarații împotriva deciziei.

ucraina

Oficialii europeni au ocolit veto-ul Budapestei

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat, înainte de reuniunea miniștrilor de externe, că a găsit o soluție pentru a susține Ucraina. El a spus că vor fi utilizate veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra arme pentru Kiev. Aceasta, a subliniat Borell, în ciuda blocajului impus de Ungaria.

Guvernele UE au convenit încă din luna mai să folosească profiturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a susține Ucraina. Cea mai mare parte a banilor, 90% din fonduri, vor fi destinate ajutorului militar. Până în prezent, Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor juridice necesare, au spus diplomații.

Viktor Orban este un susținător al regimului dictatorial al lui Vladimir Putin. El și-a exprimat susținerea pentru Rusia ori de câte ori a avut ocazia. De asemenea, s-a opus tuturor deciziilor europene menite să ajute Kievul în acest război. El critică statele UE şi NATO care ajută Ucraina cu arme, folosind retorica Kremlinul. Orban spune că războiul s-ar încheia – cu capitularea Kievului, cum își dorește Putin – fără ajutorul occidental.

1

Ucraina va primi sprijin militar

Josep Borrell a declarat că oficialii UE au găsit o modalitate de a aproba ajutorul militar pentru Ucraina. El a spus că lucrurile vor fi mișcate fără să fie nevoie de acordul vreunei ţări membre care s-a abţinut de la decizia iniţială.

„Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj (…) Din moment ce Ungaria nu a participat la decizie, nu este necesar ca ea … să participe la implementare”, a declarat Borrell la sosire la Luxemburg, înaintea reuniunii miniştrilor de externe.

El a precizat că fondurile vor fi disponibili săptămâna viitoare, iar cu banii vor fi achiziționate echipamente militare pentru Ucraina. Planul UE privind utilizarea profiturilor din activele ruseşti îngheţate nu are legătură cu o altă decizie similară a G7. Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii au stabilit că vor utiliza veniturile viitoare din activele rusești înghețate pentru a finanța împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vezi si alte articole...