sâmbătă, aprilie 20, 2024

Al doilea protest major al cadrelor didactice. Ce le-a promis Iohannis sindicaliștilor, în a doua săptămână de grevă, în timp ce profesorii protestau la Palatul Cotroceni

Din OrasAl doilea protest major al cadrelor didactice. Ce le-a promis Iohannis sindicaliștilor, în a doua săptămână de grevă, în timp ce profesorii protestau la Palatul Cotroceni

Mii de profesori din toată țara s-au strâns marți, 30 mai, în Piața Victoriei din Capitală, în cea mai amplă manifestație de la declanșarea grevei generale din Educație. De aici, mulțimea a plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, sindicaliștii au discutat timp de o oră și jumătate cu președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar va gira un acord politic care să le promită rezolvarea doleanțelor prin legea salarizării. Aceste promisiuni nu au fost acceptate de protestatari care au scandat că nu vor ceda.

17:3030-05-2023

Protestul, aproape de final

Cea mai mare parte a protestatarilor au plecat din piața din fața Palatului Cotroceni, unde au mai rămas câteva sute de protestatari care continuă să scandeze că „nu vor ceda” și vor continua greva până le sunt îndeplinite revendicările salariale.

17:0030-05-2023

Precizările Administrației Prezidențiale, la finalul negocierilor

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime, a transmis Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă la finalul negocierilor de la Palatul Cotroceni.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale”, mai precizează Administrația Prezidențială.

Precum au anunțat și sindicatele, Administrația Prezidențială confirmă că Iohannis și-a exprimat disponbilitatea de a garanta încheiarea unui acord politic care să rezolve revendicările salariale ale profesorilor, astfel încât să fie încheiată greva.

16:1030-05-2023

Liderii din sindicat anunță în Piaţa Leul promisiunile făcute de Klaus Iohannis

Liderul sindical Simion Hăncescu, președinte FSLI, anunță la un megafon ce a promis Klaus Iohannis la negocierile de la Palatul Cotroceni. „Grevă generală”, scandează protestatarii după anunțul făcut de sindicaliști.

„Trebuie să continuăm, nu cedăm” sau „Domnilor președinți, nu ne vindeți ieftin”, au scandat mai multe voci din mulțime după anunțul sindicaliștilor.

16:0530-05-2023

Greva continuă. Sindicalist: Klaus Iohannis s-a oferit să gireze un posibil acord

Discuțiile între sindicaliști și președintele Klaus Iohannis s-au încheiat după o oră și jumătate. La ieșirea de la Cotroceni, sindicaliștii au precizat că i-au prezentat principalele doleanțe președintelui, iar el s-a oferit să gireze un acord de încheiere a grevei care să ofere garanții sindicatelor că le vor fi îndeplinite revendicările.

„Am avut o discutie cu domnul presedinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: Acordarea unei majorări în perioada următoare, garantarea aplicării acelui principiu al salărizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie”, a transmis Simion Hăncescu.

În replică, Klaus Iohannis le-a transmis că „emiterea unui act normativ nu se poate realiza, dar se angajazează ca în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”, potrivit sindicaliștilor.

Mai exact, sindicaliștii au precizat că acest acord trebuie încheiat de șefii coaliției majoritate, iar acest acord va fi girat de președintele Klaus Iohannis care va garanta că el va fi pus în practică.

„Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor. 

„Vom consulta oamenii și vom lua o decizie”, au anunțat sindicaliștii. Până atunci, greva generală va continua și mâine, 31 mai.

“Nu cedăm”, strigă protestatarii în fața Palatului Cotroceni, după declarațiile sindicalistului.

15:4030-05-2023

Imagini de la întâlnirea dintre președinte și liderii sindicali

Administrația Prezidențială a publicat primele imagini de la discuțiile de la Palatul Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții profesorilor. Cei trei lideri de sindicat Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr au fost însoțiți de Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța.

15:1030-05-2023

Protestatarii cer președintelui să iasă în stradă

Mulțimea adunată în acest moment în fața Protestului Cotroceni cere președintelui Klaus Iohannis să iasă în stradă pentru a vorbi direct cu dascălii. Profesorii sunt separați de gardurile Palatului Cotroceni de garduri de protecție și de un cordon însemnat de jandarmi.

„Colegii mei din Alba au depus tot efortul ca să fie aici, cu toată oboseala de pe drum, suntem deja a treia oară în București, și sperăm ca cerințele noastre să fie îndeplinite, asta așteptăm. O schimbare reală în educație. Altfel, vom continua în stradă mult timp de acum încolo, cert este că nu vom ceda la presiunile Guvernului”, a declarat Nicu Bârlea, președintele sindicatului Spiru Haret Alba pentru Libertatea.

La această oră, sindicaliștii se află în interiorul Palatului Cotroceni unde discută cu președintele Klaus Iohannis.

14:4030-05-2023

Sindicaliștii au intrat în Palatul Cotroceni pentru discuții cu Klaus Iohannis

Profesorii au ajuns în fața Palatului Cotroceni unde au fost întâmpinați de forțele de ordine care au montat garduri. Din mulțime se strigă „Demisia!”. Ei transmis că nu vor renunța la grevă până ce guvernul nu le îndeplinește solicitărilor. „Nu cedăm, ghinion”, este mesajul de pe una din pancartele profesorilor.

În acest timp, cei trei lideri ai sindicatele din Educației au intrat în Palatul Cotroceni unde vor discuta cu președintele Klaus Iohannis.

14:0030-05-2023

Mulțimea se apropie de Palatul Cotroceni

Coloana de manifestanți se află la această oră pe podul Grozăvești, aproape de Palatul Cotroceni unde vor continua manifestația. “Fără educație, moare orice nație”, se strigă acum la portavoce.

“România, trezește-te!”, “Copiii noștri sunt și ai voștri”, mai strigă cadrele didactice. “Voi cu speciale, noi cu sociale”.

În drumul spre Palatul Cotroceni, profesorii au cântat „O lume minunată”, aluzie la momentul de la Sibiu când a fost adus un cor de copii pentru a cânta președintelui Iohannis și omologului german în timpul unei vizitei oficiale efectuate joi pe când profesorii organizau primul protest din Capitală. De asemenea, profesorii au intonat imnul României în drumul spre Cotroceni.

13:4530-05-2023

Klaus Iohannis îi primește pe sindicaliști la discuții (surse)

Președintele Klaus Iohannis a acceptat să îi primească pe sindicaliști la Palatul Cotroceni pentru discuțiile privind revendicările cadrelor didactice, potrivit surselor Libertatea.

Întâlnirea a fost solicitată de către sindicaliști după noile negocieri eșuate cu premierul Nicolae Ciucă de la sediul guvernului.

„Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensionează situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

13:3030-05-2023

Cadrele didactice se îndreaptă spre Palatul Cotroceni

Miile de profesori care iau parte la protestul din București au plecat în marș de la Guvern spre Palatul Cotroceni.

În drumul lor spre Palatul Cotroceni, ei sunt salutați de bucureșteni care își manifestă sprijinul pentru acțiunea profesorilor. Ei au trecut și pe lângă Liceul Teoretic Național, unde elevii le-au făcut cu mâna de la geam.

13:0030-05-2023

Sindicaliști, după negocierile de la guvern: Acțiunile de protest continuă

Negocierile de la Palatul Victoria dintre sindicaliști și premierul Nicolae Ciucă nu s-au soldat cu vreun succes. La ieșire, sindicaliștii au precizat că au primit aceeași ofertă de vouchere pe care au respins-o în trecut, prin urma greva va continua.

Protestatarii pleacă acum în marș spre Palatul Cotroceni, iar sindicaliștii cer să fie primiți de președintele Klaus Iohannis.

„Acțiunile de protest continuă. Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensionează situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator”, a declarat Marius Nistor.

Mai multe detalii: Liderii sindicali cer intervenția lui Iohannis după negocierile eșuate cu Ciucă din ziua celui de-al doilea protest major al cadrelor didactice

12:4030-05-2023

Profesor din Voluntari: „Pomana aceasta pe care încearcă să ne-o arunce în ochi este jignitoare”

Marian Simion, profesor de religie la Școala Gimnazială Anton Pann, Voluntari, a venit la protest cu o umbrelă tapetată cu mesaje pentru guvernanți.

„Cerem respect, în primul rând. Președintele să-și ia guvernul de mână și să plece acasă, căci noi nu plecăm. Nu cred că se mai poate altfel. Ne-am fi așteptat la altceva de la un coleg de-al nostru (n.r Iohannis, prof de fizică), dar pomana aceasta pe care încearcă să ne-o arunce în ochi este jignitoare, vorbesc de acele prime”, a declarat profesorul pentru Libertatea.

El a respins propunerile de guvern pentru vouchere valorice și a cerut măriri salariale pentru profesori.

„Avem nevoie de salarii decente, atât noi, cât și alte categorii sociale sau pensionarii. Nu avem nevoie de vouchere, avem nevoie de respect. Dacă nu punem piciorul în prag, va fi foarte rău pentru învătământul românesc”. a completat profesorul.

12:2530-05-2023

Elevi, prezenți în piață pentru a susține profesorii: „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bacul!”

Trei elevi de la Colegiul de Artă din Ploiești au venit în Piața Victoriei pentru a-și manifesta sprijin pentru revendicările profesorilor. Ei au sosit cu o pancartă pe care scrie: „Ciucă și Ciolacu, hai cu noi să vă dați Bacul!”.

„Bravo, copii”, se aude din mulțime, iar un profesor le-a întins mâna, în semn de mulțumire.

Sunt 25 de grade în București la ora protestului, iar profesorii au venit pregătiți să facă față căldurii, majoritatea au șepci și umbrele.

12:1530-05-2023

Profesor: „Vrem lucruri simple: salarii mai mari pentru a putea trăi”

Tibi Simu, profesor la Școala Gimnazială nr. 2 din Capitală, a venit la protestul din Piața Victoriei cu un tricou special cu un mesaj pentru guvernanți.

„Nu vreau prime să-mi cumpăr tablete și laptopuri. Vreau salariu să-mi cumpăr căpșuni și cirește. Mulțumesc”, se poate citi pe tricoul profesorului.

„Vrem lucruri simple, cerințele noastre sunt simple: salarii mai mari pentru a putea trăi, acesta este și mesajul de pe tricou, nu vrem laptopuri, tablete și altele. Cerem prea mult?!”, i-a spus Tibi Simu reporterului Libertatea prezent în Piața Victoriei.

12:0430-05-2023

Protest gălăgios în Piața Victoriei: „Prezentul meu este viitorul copiilor voștri”

Numărul persoanelor prezente în Piața Victoriei continuă să crească. „Avem rate, avem copii, dar n-avem cu ce trăi”, „Dacă crezi că educația este costisitoare, încearcă ignoranța”, „Vreți o școală ca afară, dar pe o leafă inferioară”, “Jos pensiile speciale”, „Prezentul meu este viitorul copiilor voștri”, sunt câteva dintre mesajele afișate de cadrele didactice prezene în Piața Victoriei, potrivit reporterului Libertatea prezent la fața locului.

Un zgomot asurzitor se poate auzi din Piața Victoriei, în momentul în care sindicaliștii au început discuțiile cu premierului Nicolae Ciucă la sediul Guvernului.

Foto și Video: Vlad Chirea/Libertatea

11:5030-05-2023

Peste 5.000 de protestatari la Victoriei

Numărul celor adunați în fața Guvernului a depășit 5.000 de oameni și crește. Printre protestatari se numără și grupuri de elevi veniți în Piața Victoriei pentru a susține protestul cadrelor didactice.

Așa arăta Piața Victoriei la ora 11.50

De la ora 12.00, urmează negocierile dintre sindicaliști și premierul Nicolae Ciucă.

11:1530-05-2023

Cadrele didactice au început să se adune în piață

De la această oră începe protestul din Piața Victoriei, iar grupuri de profesori au început să se adune în piața din fața sediului guvernul. Mulți dintre aceștia au sosit din provincie pentru a solicita autorităților creșteri salariale.

Peste 1.500 de oameni participă acum la mitingul din fața Guvernului, dar numărul crește

Sindicaliștii au estimat că la acest protest vor participa circa 20.000 de persoane, peste bilanțul de 15.000 de participanți la precedenta manifestație de joi, 25 mai.

10:5530-05-2023

Sindicaliștii confirmă prezența la negocieri

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru Libertatea că Guvernul i-a invitat oficial la negocieri pe liderii sindicatelor din Educație.

„Am fost anunțat telefonic acum 10 minute”, a spus liderul sindical pentru Libertatea.

10:0930-05-2023

Discuții între Nicolae Ciucă și sindicate, la ora 12.00

Guvernul a anunțat că premierul Nicolae Ciucă va avea o nouă rundă de negocieri cu sindicatele din Educație, la Palatul Victoria, la ora 12.00.

Imediat după anunțul negocierilor, liderul de sindicat Marius Nistor a precizat că nu a fost informat de guvernanți despre negocieri înainte de a face anunțul oficial.

„Care negocieri? Noi nu avem nicio informare de la guvern, nu avem convocare. Ne pregătim pentru miting, de la ora 11.00, în Piața Victoriei. Vom sta acolo până la ora 12.00, după care plecăm la Cotroceni”, a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” la Digi 24.

Anunțul guvernului a venit cu aproape o oră înainte de debutul oficial al protestului din București, la care sunt așteptați circa 20.000 de profesori. Mitingul urmează să înceapă la ora 11.00 și va cuprinde un marș până la Palatul Cotroceni, unde sindicaliștii vor cere să discute cu președintele Iohannis.

Programul oficial al mitingului:

între orele 11.00 — 12.00, adunarea participanților în Piața Victoriei, respectiv Bd. Kiseleff, perimetrul cuprins între str. Arh lon Mincu și Piața Victoriei;
între orele 1200 — 13.00, adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. lancu de Hunedoara;
între orele 13.00 — 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei — str. Buzeşti — str. Berzei – str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — Pod Grozăvești — stânga Șos Grozăvești — Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. luliu Maniu către Piaţa Răzoare — punct final Statuia Leu.
între orele 15.00 — 15.30 adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu;
între orele 15.30 — 16.00, defluirea totală a participanților.

***

Protestele sunt parte a grevei generale din învățământ declanșate pe 22 mai. Luni, 29 mai, au avut loc noi discuții rămase fără rezultat, este vorba despre negocierile cu ministrul muncii, Marius Budăi, după ce și negocierile cu premierul Nicolae Ciucă și cu posibilul viitor premier Marcel Ciolacu au eșuat. Sindicaliștii au anunțat că greva continuă, iar protestele programate pentru azi rămân valabile.

Liderii sindicali au anunțat încă de săptămâna trecută că marți, 30 mai, profesorii vor ieși în stradă în toată țara. În Capitală sunt așteptați circa 20.000 de oameni la manifestație, mai mulți decât la cea de săptămâna trecută, la care au participat aproximativ 15.000.

Protestul din Capitală va avea loc între orele 11.00 și 16.00 și va include un marș de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni.

La rândul său, ministrul educației, Ligia Deca, a declarat luni, 29 mai, după negocierile purtate alături de Marius Budăi cu sindicaliștii din Educație, că nu va exista niciun elev fără situaţie neîncheiată şi fără posibilitatea să dea examenele. „Dacă greva din Educație se prelungește, vom prelungi anul școlar”, a spus Deca. Precizările au venit în contextul în care președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat pentru Libertatea că se poate vorbi de amânarea examenelor.

Care sunt solicitările profesorilor

La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:

Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat duminică, 28 mai, propunerea Executivului, respinsă deja de profesori: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

Luni, 29 mai, cele trei mari federații sindicale din Educație au cerut la discuțiile cu ministrul muncii, Marius Budăi, să crească salariile până la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei, și să li se garanteze prin OUG că în legea salarizării, profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.

Guvernul a venit apoi cu o nouă ofertă pentru profesori. Este vorba despre 2.000 de lei, sumă netă, pe care cadrele didactice o vor primi în două luni, iunie și octombrie.

De asemenea, sindicaliştii i-au adresat preşedintelui Klaus Iohannis, „în calitate de mediator între stat şi societate”, solicitarea de a se întâlni azi, 30 mai, cu birourile executive ale sindicatelor, potrivit documentului publicat de Libertatea.

Vezi si alte articole...