luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Alegeri 2024. Sute de de incidente în toată țara și zeci de dosare penale. S-a încercat coruperea alegătorilor

ActualitateAlegeri 2024. Sute de de incidente în toată țara și zeci de dosare penale. S-a încercat coruperea alegătorilor

Alegeri 2024. Au fost sesizate 173 de incidente sau fapte interzise în context electoral, dintre care 34 nu s-au confirmat, iar 33 sunt în curs de verificare, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Alegeri 2024. Au fost aplicate 70 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 53 de avertismente şi 17 amenzi în valoare de 21.300 de lei. De asemenea, s-au întocmit dosare penale cu privire la 31 de posibile infracţiuni.

” Din punct de vedere a frecvenţei faptelor sesizate, aproximativ 73 la sută au vizat continuarea acţiunilor de promovare electorală după încheierea campaniei electorale, inclusiv prin publicarea de materiale cu mesaj electoral pe reţele de socializare, iar 13 la sută s-au referit la posibile infracţiuni de corupere a alegătorilor”, a declarat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în cazul sesizărilor privind continuarea campaniei electorale, acolo unde în urma verificărilor, poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă, au fost aplicate sancţiuni.
Astfel, poliţiştii au constatat că într-o comună din Călăraşi, primarul în funcţie a sesizat faptul că un candidat şi persoane din anturajul acestuia oferă sume de bani alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de corupere a alegătorilor.

Poliţiştii dintr-o localitate din judeţul Brăila au fost sesizaţi, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un cetăţean ar fi primit 150 de lei de la un consilier al unui partid politic, cu scopul de a vota un anumit candidat. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorilor, suma de bani fiind ridicată în vederea continuării cercetărilor”, a adăugat Monica Dajbog.
De asemenea, ea a precizat că un cetăţean dintr-o comună din judeţul Maramureş a sesizat faptul că într-o secţie de votare a fost montat o camera audio-video.

Vezi si alte articole...