joi, ianuarie 16, 2025

Călin Georgescu livrează muniție propagandei lui Putin

Propaganda rusă a folosit declarațiile lui Călin...

Prognoza meteo, 15 ianuarie. Aerul polar îngheață România

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Alegeri europarlamentare și locale, 9 iunie. Rezultate parțiale. Exit Poll Curs-Avangarde: PSD-PNL 54%, AUR 14%, ADU 11% / N.Dan are 45%, Firea doar 21%

MedicalAlegeri europarlamentare și locale, 9 iunie. Rezultate parțiale. Exit Poll Curs-Avangarde: PSD-PNL 54%, AUR 14%, ADU 11% / N.Dan are 45%, Firea doar 21%
Primăria Generală Bucureşti este cîştigată detaşat, conform rezultatelor exit-pollului, de primarul în funcţie. Nicuşor Dan ocupă locul 1, cu 45% din voturi, urmat de Gabriela Firea cu 24%,

Cristian Popescu Piedone – 13%, Sebastian Burduja 10%. Candidatul AUR Mihai Enache are 4% iar Diana Şoşoacă are 3% din voturi. 

Este vorba despre rezultate parţiale ale exit-poll-ului în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 35.000 de alegători.

Datele centralizate la închiderea urnelor vor fi prezentate la ora 23:00.

 

Un sondaj realizat la ieșirea de la urne susține că lista coaliției PSD-PNL ar fi întrunit 54% din voturile alegătorilor, în timp ce AUR ar fi obținut doar 14% , iar pe trei s-ar fi clasat ADU cu 11%.

ACTUALIZARE 21:00La ora 21:00, AEP raportează o prezență de 50,7% pentru alegerile europarlamentare. Concret, asta înseamnă că au votat peste 8,4 milioane de români la scrutinul european, ceea ce semnifică un record în istoria acestor alegeri.

Această cifră nu ia în considerare prezența din diaspora, care va fi raportată ulterior.

ACTUALIZARE 19:00Peste 7,4 milioane de români au votat la alegerile europarlamentare (fără a se număra diaspora) până la ora 19:00, relevă datele AEP. Procentul de prezență este de 44% și va fi cel mai mare procent din istoria europarlamentarelor. Până acum, prezența la urne pentru europarlamentare nu a depășit 31% (2019).

ACTUALIZARE 18:00Peste 7 milioane de români au votat la alegerile europarlamentare și locale, adică 40% din persoanele cu drept de vot, anunță AEP. Mai sunt patru ore în care cetățenii își pot exercita dreptul de vot.

ACTUALIZARE 16:50Gigi Becali îndeamnă oamenii să iasă la vot. „Să votăm, ne facem datoria. Dacă nu votăm, face Coldea ce vrea.”, a spus filantropul Gigi Becali înainte de vot.

„La euro votăm schimbarea, să fie o țara ca Aurul de strălucitoare”, a declarat Becali la intrarea în secția de votare.

După ieșirea din secția de votare și-a reluat declarația: „Votăm pentru o Românie care sa strălucească ca Aurul”, a reiterat patronul FCSB la postul România TV.

ACTUALIZARE 16:40 Poliţiştii au înregistrat, duminică, 312 sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

„Au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei şi 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracţiuni”, a precizat duminică, într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 24 de infracţiuni.

„Pentru orele următoare, efectivele MAI îşi vor concentra misiunile pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu precădere în zona secţiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme”, a spus Dajbog.

Partidul AUR a raportat că în Capitală, dar și în alte județe, cetățenii au reclamat prezența buletinelor de vot gata ștampilate pe PSD.

ACTUALIZARE 16:00 Se anunță o prezență foarte mare la urne. Conform AEP, la ora 16:00, peste 32% dintre români au votat la alegerile locale și europarlamentare. Cu acest procent, s-a depășit deja cota de la alegerile parlamentare de acum patru ani: atunci, doar 31,9% dintre români s-au prezentat la urne.

Cu încă șase ore de vot, în care va urma un maxim de seară, s-ar putea ca prezența să depășească 50%

ACTUALIZARE 12:00 Prezența la vot la ora 11:55 este de aproape 17% la nivel național, a anunțat AEP. Peste 3 milioane de români s-au prezentat deja la urne.

ACTUALIZARE 09:30 Prezența la urne, pe țară este de 7,38%, la ora 09:30, conform măsurătorii în timp real de pe siteul Autorității Electorale Permanente (AEP).

Până acum au votat peste 1,3 milioane de români.

ACTUALIZARE 08:00 Președintele AUR, George Simion, a votat pentru alegerile europarlamentare la București.

El urmează să voteze în Vrancea pentru alegerile locale, acolo unde are domiciliul.

„Fac un apel la cei din secțiile de vot să aibă rezistență. Tot ce ne dorim este un vot corect. Tot ce ne dorim este un proces electoral democratic. Votul a fost scurt. Sunt două alegeri separate, așa că am ales să votez aici, în București, pentru europarlamentare și voi merge în Vrancea, unde am domiciliul, să votez la alegerile locale. Le-au comasat, noi ne-am comportat ca și cum ar fi fost două alegeri separate. Am votat pentru viitor, am votat schimbarea”, a spus președintele AUR.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.
Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate – în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22,00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23,59.

La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector.

Alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Vezi si alte articole...