luni, iulie 15, 2024

Alegerile din Franța nu schimbă doar Parlamentul, ci și valorile monedei euro

MedicalAlegerile din Franța nu schimbă doar Parlamentul, ci și valorile monedei euro

Franța. Al doilea tur al alegerilor din Franța preconizează un posibil parlament destul de împărțit. Căci coaliția de stânga obținut în mod neașteptat cele mai multe locuri. În ciuda incertitudinilor politice, euro își reduce pierderile inițiale.

Incertitudinile politice în Franța vor continua să genereze volatilitate pe piețele din Europa, pe fondul rezultatului surprinzător al alegerilor de duminică. Potrivit sondajelor din turul al doilea al alegerilor, coaliția de dreapta Noul Front Popular (NFP) a preluat în mod surprinzător conducerea în ceea ce privește voturile publicului, învingând formațiunea radicală de dreapta Raliul Național (NR).

Se preconizează că NFP va obține între 177 și 192 de locuri, în timp ce partidul centrist al lui Emmanuel Macron a obținut locul al doilea, cu între 152 și 158 de locuri. Câștigătorul estimat anterior, NR, condus de Marine Le Pen și Hirdan Bardella, ar putea obține doar între 138 și 145 de locuri. În timp ce un guvern complicat este cel mai probabil scenariu pentru Franța, prim-ministrul Gabriel Attal a declarat că va demisiona în mijlocul proiecției.

În ciuda rezultatului neașteptat, niciun partid nu va obține probabil o majoritate absolută, lăsând posibilitatea unui parlament împărțit în Franța. Împărțirea puterilor politice va spori incertitudinile cu privire la politicile esențiale, în special în domeniul finanțelor publice.

Euro fluctuează pe fondul incertitudinilor politice

Modena euro s-a depreciat semnificativ în raport cu alte monede din G-10 la începutul lunii iunie. Atunci când președintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce liderul partidului de extremă dreapta, Marine Le Pen, l-a învins în alegerile parlamentare din Uniunea Europeană.

Moneda unică a scăzut cu până la 2% față de dolarul american, până la 1,0664 în a doua jumătate a lunii iunie. Euro și-a revenit brusc pentru a fi peste 1,08 săptămâna trecută, după ce primul tur al alegerilor din Franța a arătat că partidul de extremă-dreapta al lui Le Pen nu a reușit să obțină majoritatea absolută în parlament. Cu toate acestea, rezultatul de duminică a pus din nou presiune pe euro. Cursul de schimb dintre euro și dolar s-a deschis inițial în scădere la 1,08, înainte de o revenire rapidă la 1,0823.

Mișcarea rezistentă a euro poate sugera că investitorii sunt mai puțin îngrijorați de un guvern condus de stânga decât de un partid de extremă dreapta. Cu toate acestea, scrutinul electoral rămâne cheia care va determina sentimentul pieței în această săptămână. Va fi esențial pentru viitorul Franței dacă partidele de stânga, inclusiv partidul radical France Unbowed, socialiștii și Verzii, pot rămâne unite.

Îngrijorările cresc în ceea ce privește finanțele publice franceze

Unul dintre liderii NFP, Jean-Luc Melenchon, a cerut ca alianța să guverneze țara și să refuze orice negociere cu alte partide. Manifestul alianței prevede creșterea cheltuielilor publice, reducerea vârstei de pensionare, creșterea salariului minim și plafonarea prețurilor la alimente și energie. Ceea ce poate duce la un deficit public mai mare. Acest lucru va agrava și mai mult situația financiară a Franței, Deoarece deficitul său – 5,5% din producția economică – este deja cu mult peste pragul de 3% stabilit de Uniunea Europeană (UE) pentru 2023.

UE a plasat țara sub o „procedură de deficit excesiv” în iunie, când alegerile franceze au proiectat o poziție perdantă pentru partidul centrist al președintelui Macron. Conform noilor norme, Franța trebuie să își reducă deficitul cu 0,5% pe an. Deși nu există recomandări explicite privind modul în care țările ar trebui să reducă deficitul până când o nouă comisie își va prelua mandatul în noiembrie.

Piețele franceze ar putea să se pregătească pentru turbulențe politice

Piețele bursiere europene au cunoscut o redresare puternică după o vânzare bruscă săptămâna trecută, după primul tur al alegerilor din Franța. Deoarece era puțin probabil ca partidul de dreapta al lui Le Pen să obțină o putere monopolistă. Prima de risc pentru datoria Franței, măsurată prin randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani, a scăzut vineri la 3,21%. După ce la începutul săptămânii a atins un maxim al ultimelor opt luni de 3,37%.

Între timp, sectoarele cele mai afectate, cum ar fi acțiunile bancare și acțiunile din sectorul energiei verzi, au înregistrat cea mai puternică revenire. Indicele francez de referință, CAC 40, și-a revenit cu 2,7% de la cel mai scăzut nivel înregistrat în iunie.

Rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor nu pare să difere semnificativ de primul tur. Investitorii pot fi ușurați de faptul că este mai puțin probabil ca partidul de dreapta să influențeze politicile de guvernare. Deși planurile de cheltuieli ale stângii rămân o amenințare la adresa stabilității financiare a țării. Cu toate acestea, un guvern suspendat ar putea fi cel mai bun rezultat pentru sentimentul pieței. Deoarece nici coaliția de extremă dreapta, nici cea de stânga nu pot trece cu ușurință peste planurile lor de cheltuieli ridicate, informează Euronews.

Vezi si alte articole...