vineri, iulie 19, 2024

Alegerile din Franța stârnesc îngrijorare la Kiev. Ucraina riscă să piardă susținerea lui Macron

ExterneAlegerile din Franța stârnesc îngrijorare la Kiev. Ucraina riscă să piardă susținerea lui Macron

Alegerile din Franța stârnesc îngrijorare la Kiev. în contextul ajutorului militar promis de președintele Emmanuel Macron. Venirea extremei drepte la guvernare ar putea duce la blocarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Marine Le Pen amenință că va bloca ajutorul acordat Ucrainei dacă partidul său va ajunge la guvernare. Lidera extremei drepte franceze, cunoscută pentru relațiile sale apropiate de Vladimir Putin, nu este de acord cu trimiterea militarilor francezi la Kiev.

Alegerile anticipate încurcă planurile lui Macron 

Marine Le Pen a anunțat că nu-i va permite președintelui Emmanuel Macron să ducă politica externă pe care o dorește. Dacă partidul său va câștiga alegerile anticipate, așa cum estimează sondajele, Le Pen va schimba politica externă și de apărare a țării. Ea a spus că un guvern de extremă dreaptă se va opune trimiterii de militari francezi la Kiev.

Le Pen are o mare influență asupra candidatului partidului său, Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/) la funcţia de prim-ministru. Jordan Bardella are o relație cu una dintre nepoatele sale, iar acest lucru, comentează analiștii i-a adus și poziția din fruntea partidului. Practic, guvernarea Franței devine o problemă de familie.

În acest context, Marine Le Pen a dat asigurări că Bardella, dacă va fi desemnat premier, după alegerile anticipate, va respecta atribuțiile șefului statului. Însă nu-i va permite lui Emmanuel Macron să facă tot ceea ce își dorește. Ea a făcut aceste declarații într-un interviu apărut în publicaţia Le Telegramme. Lidera extremei drepte franceze a precizat că au fost stabilite deja „linii roşii” pentru el în privinţa războiului din Ucraina.

Alegerile

Extremiștii spun că nu vor haos

În cazul în care partidul său va forma guvernul, după alegerile anticipate Jordan Bardella „nu intenţionează să se certe (cu Macron). El a stabilit o serie de „linii roșii” a căror depășire nu o va accepta. Referitor la Ucraina, Marine Le Pen, cea care conduce partidul în realitate a spus că preşedintele nu va putea trimite trupe la Kiev.

„A fi comandant şef al armatei este un titlu onorific pentru preşedinte, întrucât premierul este cel care controlează resursele financiare”, susține lidera de facto a RN.

În ultimele săptămâni, preşedintele Macron a făcut o serie de declarații referitoare la susținerea Ucrainei. El a spus că ia în considerare posibilitatea de a trimite instructori militari francezi pentru antrenarea trupelor ucrainene. În prezent, militarii ucraineni sunt instruiți în baze militare din Polonia și Franţa.

Alegerile

Alegerile anticipate favorizează extrema dreaptă

Rassemblement National a respins o astfel de inițiativă. Exrema dreaptă condusă de Marine Le Pen și Jordan Bardella nu este de acord cu trimiterea de instructori militari în Ucraina. Iar dacă va ajunge la guvernare, după alegerile anticipate, este de așteptat ca decizia să fie pusă în practică. Le Pen, o apropiată a regimului dictatorului Vladimir Putin spune că instructorii francezi ar putea deveni țintele atacurilor rusești.

De asemenea, Le Pen se opune ca armele trimise de Franța să fie utilizate de ucraineni pentru a lovi teritoriul rus. Ea spune că trebuie evitată o spirală a escaladării care să antreneze Franța în război.

Alegerile anticipate din Franța încep pe 30 iunie, cu primul tur de scrutin. Al doilea tur va avea loc pe 7 iulie. Iar sondajele de opinie dau ca favorită, pentru câștigarea puterii extrema dreaptă. Întrebarea pe care și-o pun politologii este dacă extremiștii vor obține o majoritate absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez). În acest caz, partidul condus pe hârtie de Jordan Bardella va forma guvernul.

Vezi si alte articole...