joi, iulie 18, 2024

Alex Florenţa, despre proiectul care dezincriminează evaziunea fiscală dacă este până la un milion de euro: Cred că limita este prea ridicată. Cel puţin pentru nivelul actual al României

EconomieAlex Florenţa, despre proiectul care dezincriminează evaziunea fiscală dacă este până la un milion de euro: Cred că limita este prea ridicată. Cel puţin pentru nivelul actual al României

Alex Florenţa a fost întrebat marţi, la TVR Info, ce crede despre proiectul de lege care vizează dezincriminarea evaziunii fiscale dacă prejudiciul este până la un milion de euro. 

 

“Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit,  limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie. În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată. Cel puţin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară ar trebui la rândul lor defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale”, a declarat procurorul general. 

 

El a prezentat şi câteva propuneri în acest sens. 

 

“Dacă inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale, evitând astfel cheltuielile judiciare inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un procent, să spunem 20-25%,  dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare sublimentare, să spunem un 50%, iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel procedură, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de pildă un 100% achitat suplimentar pe lângă prejudiciul iniţial”, a explicat procurorul general.

 

El consideră că un asemenea demers ar avea consecinţe pozitive. 

 

“Pentru că un astfel de demers are, într-adevăr, natura să descurajeze pentru că fiecare se va uita, în primul rând, la prejudiciul care i se impută şi pe care va trebui să-l achite,  la sancţiunea care vine suplimentar, la toţi banii pe care îi cheltui implicit într-un astfel de demers judiciar şi atunci s-ar putea că, într-adevăr, să existe o consecinţă pozitivă, să spun, a unui astfel de demers legislativ fiind descurajant tocmai prin prisma efortului financiar pe care ar trebui să-l suporte un inculpat”, a mai explicat Alex Florenţa.

 

Întrebat dacă a fost consultat în legătură cu acel proiect de lege, procurorul general a răspuns: “Nu, tatonarea formală a existat pe chestia asta, dar varianta asta finală, dacă nu mă înşel, a intrat inclusiv pe zona de amendamente în Parlament”.

 

Alex Florenţa a explicat şi de ce nu vede potrivit acest prag de un milion de euro la evaziunea fiscală. 

 

“Cred că un milion de euro este prea mult, plecând de la numărul dosarelor penale pe care le avem în instrumentare şi mai ales la prejudiciile care sunt constatate către organele fiscale în aceste dosare. Ori un prejudiciu de un milion de euro în momentul de faţă nu se regăseşte, sau peste un milion de euro nu se regăseşte în foarte multe dintre dosarele penale, lucru care reflectă faptul că, într-o anumită formă sau cel puţin într-o anumită modalitate de manifestare a acestui fenomen, evaziunea fiscală la noi, cel puţin cea cu care suntem sesizaţi în orice caz, nu atinge neapărat acest nivel de prejudiciu”,a mai afirmat procurorul general.

Vezi si alte articole...