luni, mai 27, 2024

Amenoreea de lactație: ce este și ce beneficii are

MedicalAmenoreea de lactație: ce este și ce beneficii are

Amenoreea de lactație este o stare naturală caracterizată de absența menstruației în timpul alăptării exclusive. Apare ca urmare a suprimării ovulației de către hormonul prolactină, care este produs în cantități mari în timpul alăptării.

Cât durează amenoreea de lactație?

Durata amenoreei de lactație variază de la o femeie la alta, dar în general durează cât timp femeia alăptează exclusiv la sân. La unele femei, menstruația poate reveni la 6 săptămâni după naștere, în timp ce la altele poate dura până la 6 luni sau chiar mai mult.

Care sunt beneficiile amenoreei de lactație?

Amenoreea de lactație are o serie de beneficii, printre care:

Reduce riscul de anemie maternă: Pierderea de sânge în fiecare lună poate duce la anemie la femeile care alăptează. Amenoreea de lactație reduce cantitatea de sânge pierdut, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei.

Îmbunătățește producția de lapte matern: Prolactina, hormonul care suprimă ovulația, joacă un rol important și în stimularea producției de lapte matern. Amenoreea de lactație poate ajuta la menținerea unui nivel ridicat de prolactină, ceea ce poate duce la o producție mai bună de lapte matern.

Oferă o protecție naturală împotriva sarcinii: Amenoreea de lactație oferă o protecție naturală împotriva sarcinii la femeile care alăptează exclusiv la sân. Această metodă naturală de planificare familială este cunoscută sub numele de metoda amenoreei de lactație (LAM).

Este important de reținut că amenoreea de lactație nu este o metodă contraceptivă 100% sigură. Femeile care alăptează exclusiv la sân, dar doresc să evite sarcina, ar trebui să utilizeze o metodă contraceptivă suplimentară, cum ar fi prezervativul.

De asemenea, este important să consultați un medic dacă menstruația nu revine după 6 luni de la înțărcarea bebelușului.

Vezi si alte articole...