miercuri, aprilie 24, 2024

Amiralul Hervé Bléjean, șeful misiunii de asistență militară pentru Ucraina: Până în vară, vom ști cine va câștiga războiul din Ucraina

ExterneAmiralul Hervé Bléjean, șeful misiunii de asistență militară pentru Ucraina: Până în vară, vom ști cine va câștiga războiul din Ucraina

Amiralul Hervé Bléjean, director general al Statului Major al UE și șeful misiunii de asistență militară pentru Ucraina, a acordat un interviu spectaculos LCI, după o audiere pe care a avut-o în fața Comisiei de apărare din Assemblée Naționale.

Hervé Bléjean este o persoană extrem de discretă, care se exprimă foarte rar spre deloc de la începutul războiului în Ucraina, iar informațiile pe care le oferă sunt cu atât mai valoroase.

Se află la comanda singurelor două instituții militare care sunt incluse în Uniune Europeană -Statul Major, care aduce informațiile militare pentru instituțiile politice ale UE, embrionul unui stat major operațional la Bruxelles, deci comandant al tuturor misiunilor UE.

De asemenea, a fost numit la comanda Misiunii de asistență pentru Ucraina care a fost creată pe 15 noiembrie. Ea vizează coordonarea eforturilor tuturor statelor membre pentru antrenarea militarilor ucrainieni și pentru livrarea de armament.

Prima clarificare pe care a adus-o privește modul în care se face livrarea de arme.

« Încă din 25 februarie 2022, spune el, când mai multe state ale UE au început să livreze armament, am organizat în cadrul statului major al UE un centru de coordonare pentru a primi cererile ucrainiene. Eram deja conectați cu Statul major ucrainean și aveam rolul să orientăm aceste oferte astfel încât să răspundem corect solicitărilor.

Asta ne-a permis ca în primele 36 de ore de la declanșarea agresiunii să prezentăm statelor membre evaluarea ajutorului financiar pentru o primă tranșă de 500 de milioane de euro care corespundea și unei rambursări a statelor membre pentru o parte a ceea ce livrau Ucrainei. »

« Facilitatea europeană de plată » este un mecanism de costuri comune din bugetul UE, expresie a solidarității europene pentru un anumit proiect, fiecare țară participând la acest mecanism în raport cu PIB ul său. De exemplu Franța contribuie cu 18%, Germania cu 25%, Polonia 3,7%.

Livrarea echipamentelor militare va fi accelerată

Livrarea de echipamente militare, letale, a fost făcută în funcție de diferitele faze ale războiului, precizează Amiralul Hervé Bléjean. După o perioadă de ofensivă în toamnă, ucrainienii sunt în faza defensiva și au nevoie să își securizeze linia de front. Au nevoie cu prioritate de muniție.

« Este o discuție în curs, chiar dacă au existat unele scurgeri în presă, iar principalele discuții se vor purta la reuniunea miniștrilor apărării, la Stockholm, săptămâna viitoare.

Ceea ce pot spune este că există trei piste : prima, este pista urgentei, adică să incitam statele membre să vadă ce mai pot scoate din propriile stocuri – că e vorba despre muniții moderne, eficiente, sau muniții din era sovietică.

A doua pistă este aceea de a ajuta statele membre să dialogheze cu industriile de apărare capabile să producă și să furnizeze aceste muniții ; acesta este rolul Agenției europene de apărare.

A treia pistă este aceea de a ajuta industriile de apărare să se organizeze pentru a-și crește capacitatea de producție și acesta este rolul Comisiei europene. »

Adoptarea unei măsuri financiare pentru comenzi pe lângă industriile de apărare

«Suntem complet determinați pentru ajutarea Ucrainei, ajutorul European este necondiționat.

Suntem deciși să punem în practică toate mecanismele care vor ajuta statele membre să furnizeze aceste muniții și să își recompleteze stocurile, deci va exista o măsură financiară în acest sens și va urma o organizare a dialogului cu industriile de apărare.

Avem deja câteva industrii în unele dintre statele membre care sunt capabile să producă aceste muniții.»

În ceea ce privește livrările de tancuri și, mai ales, avioane de luptă, amiralul a dezvăluit discuțiile pe care le-a avut la Kiev în urmă cu 3 săptămâni.

« Împreună cu Înaltul reprezentant am discutat în marja summitului UE-Ucraina cu miniștrii Kuleba (externe) și Reznikov (apărare) despre nevoile lor. Ne-au spus ca la început aveau ceea ce numim în limbaj militar « seven bigs » – adică cele 7 echipamente mari. Azi suntem capabili să le livram 6 din cele 7, între care tancurile Leopard, Chellenger sau Arbrahms

Sunt foarte conștienți că transpunerea unui pilot care a activat pe un model rus tip Sukoi pe un F16 ia foarte mult timp, deci nu au insistat în dialogul nostru asupra avioanelor. Ceea ce ne cer este să începem formarea piloților, fară să mai asteptem decizia de a livra avioane. »

Formarea soldaților ucraineni în Europa va continua și după primii 15.000 deja antrenați
Se vorbește încă de la începutul războiului despre formarea soldaților ucraineni.

Amiralul Hervé Bléjean spune că Misiunea de asistență militară pentru Ucraina pe care o comandă are ca obiectiv formarea combatanților ucrainieni în toate domeniile, în special în antrenamentul colectiv și în cel specializat.

« Ținta inițială care ne-a fost cerută de către partenerii ucraineni a fost de a forma 15.000 de soldați pe un mandat al misiunii care acoperă doi ani. Până în acest moment am format deja 10.000, iar până în mai vom atinge cifra de 15.000 și deci nu ne vom opri aici.

Aceste cifre evoluează pentru că ideea e să formam cât mai mulți, cât mai repede și cu o formare de cea mai bună calitate posibilă. Inclusiv piloți într-o formare specializată care cred că se va înscrie mai degrabă în reconstrucția armatei ucrainiene în viitor, pentru că urgența acum ne incită să ne focalizam, la cererea ucrainienilor. »

Toate formațiunile sunt validate de ucraineni, spune șeful Misiunii, pe doi piloni : 1- formarea colectivă, adică formarea de brigăzi, batalioane.

« De exemplu, punem 600 de persoane care nu au nici o experiență de război împreună și în doar câteva săptămâni formam unități constituite, apte de a fi desfășurate pe front și care să fie mai bune decât adversarii lor. Facem cu ei manevre, coordonarea focului, etc . »

În al doilea rând, există o mare cerere de formări speciale foarte bine specificate de către partenerii ucrainieni-de exemplu în deminaj, susținere medicală în luptă, etc.

Suntem în fața celor două luni cruciale ale războiului
În ceea ce privește situația actuală pe front, șeful Misiunii spune : « Eu privesc mai întâi faptele, înaintea vorbelor și prima informație este că după un an de război, ucrainienii sunt în continuare în picioare, sunt capabili să reziste și au mai multe succese decât adversarii lor.

Ceea ce cred, pornind de la ceea ce stiu și ceea ce analizez este că suntem azi în fața celor două luni cruciale ale războiului, cele mai periculoase, cele mai riscante de la începutul războiului în urmă cu un an. Trebuie ca ucrainienii să fie capabili să reziste la această ofensivă masivă rusă și o fac destul de bine, în ciuda unui raport de forțe care le este defavorabil azi. »

Conform aprecierilor amiralului, ucrainienii trebuie să reușească să reziste până la sfârșitul lunii aprilie, începutul lui mai. În acel moment vor avea mai mult echipament, în special faimoasele tancuri de luptă, iar cei care le folosesc vor fi formați. Și, mai ales, vor primi brigadele care sunt antrenate în acest moment, proaspete și capabile să înlocuiască personalul care se află pe linia de front.

« Din acel moment, vor putea trece la contraofensivă. »

Urmează contraofensiva ultimei șanse pentru ambele părți

« Cred că de o parte și de alta, începând cu luna mai, ne vom afla în ofensiva și contraofensiva ultimei șanse. Rusia nu va avea posibilitatea de a reface o ofensivă de amploare așa cum își imaginează azi, sau așa cum au făcut în 24 februarie 2022, cu puținele rezultate pe care le-am văzut.

Ceea ce cred eu azi este că până în vară vom avea o bună evaluare a sorții acestu război, deci cine va fi în poziția cea mai favorabilă ».

Sosirea generalului Valeri Gherasimov la comanda trupelor ruse nu schimba neapărat soarta războiului, spune Amiralul Hervé Bléjean, dar măcar este un ofițer de carieră onest.

“Nu vedem o diferență enormă pe teren. Trebuie să privim nominalizarea gralului Gherasimov sub mai multe aspecte. Mai întâi, este un militar respectat și competent, are respectul nostru.

N-a avut niciodată un cuvânt nepotrivit în timpul acestui conflict, în timp ce alții s-au dezlănțuit pe diabolizarea occidentului. Observăm, totuși, că în teren, crimele de război continuă…

Însă eu privesc nominalizarea lui sub mai multe aspecte. Este nominalizarea ultimei șanse. Putin și-a numit ofițerul cel mai competent pentru ofensivă pe teren. S-au făcut comparații cu mentalitatea din Al Doilea Război Mondial. Stalin, înainte de Stalingrad, văzând că lucrurile nu avansează, l-a numit pe generalul Tchukov, seful statului său major, ca șef al operațiunilor.

Seamănă puțin cu ce se întâmplă azi, cu cei 300.000 de combatanți masați pe teren, ceea ce ne arată puțina considerație pe care rușii o au dintotdeauna pentru viață soldaților lor .

Cred de asemenea că desemnarea generalului Gherasimov este un semnal trimis lui Prigojin care este contrariul generalului Gherasimov. Este un asasin fară nici o lege sau credință. »

18 țări europene formează soldați ucraineni

O altă întrebare care se află pe buzele tuturor este : care sunt rezervele de care dispun ucrainenii. Dacă știm la ce a condus mobilizarea rusă, chiar dacă ea nu este încheiată, pe partea ucrainiana comunicarea este mult mai strânsă. Iată ce spune seful misiunii europene :

« Ucrainenii dispun de o mare rezervă de voluntari. Problema este că nu au neapărat experiență militară. Sunt formați mai ales în Polonia și Germania dar și pe întreg teritoriul statelor membre – 18 state contribuie la formarea și antrenarea soldaților ucrainieni și acestea se afla acum sub comandamentul meu (Misiunii de coordonare militara), perfect coordonat cu aliații noștri americani, britanici, canadieni, norvegieni.

De altfel, norvegienii au ales să se integreze în misiunea noastră de asistență și antrenament. Deci rezervorul există, dificultatea este aceea de a găsi echilibrul între rapiditate și calitate. Scopul nu este acela de a forma cei mai buni combatanți din lume ci de a constitui unități, capacități mai bune decât ale adversarilor. »

Ucraina dispune de o rezervă enormă de voluntari

În fața Comisiei de Apărare din Assemblée Nationale, șeful Misiunii a vorbit despre 75.000 de combatanți antrenați pe care ucrainienii vor să îi alinieze pentru contraofensivă. O cifră enormă care corespunde, de exemplu, forței operaționale franceze.

« Azi, Ucraina are o planificare foarte organizată și nu angajează în luptă toate forțele de care dispune. Este un mod de acțiune pe care l-a ales și asupra căruia nu trebuie să dăm prea multe detalii pentru a nu alerta adversarii, dar pot să vă spun că vor fi capabili să alinieze mult mai mult decât atât (decât 75.000) »

Rusia a acuzat în repetate rânduri Occidentul de cobeligeranță, deși liniile roșii au fost depășite de fiecare dată fără consecințe.

Amiralul Hervé Bléjean are o opinie foarte tranșantă : « Este un război care ne va dimensiona viitorul. Ucrainenii se bat pentru existența lor, dar se bat și pentru valorile noastre și probabil că mâine, când Ucraina va fi integrat UE, și pentru viitoarele noastre frontiere. Cred că trebuie să fim foarte clari în ceea ce privește răspunsurile pe care le aducem acestor discursuri, acestei retorici și dezinformări permanente.

Cobeligeranța are o definiție juridică foarte precisă. Nu suntem cobeligeranți, nimeni din tabăra occidentala nu luptă umăr la umăr cu ucrainienii împotriva rușilor, trebuie să fim clari cu această retorică.

Este o limită care a fost stabilită și în acest moment nimeni nu vrea să se angajeze pe acest teren, declarațiile au fost clare și foarte bine înțelese de ucraineni. Așadar cererile lor pentru noi sunt de alta natura: livrarea de echipamente care le vor permite să reziste cum au rezistat timp de un an, împotriva tuturor așteptărilor.

Vezi si alte articole...