joi, mai 23, 2024

ANALIZĂ Reuters: Cât de important a devenit Prigojin pentru Putin după succesul de pe câmpul de luptă ucrainean

ExterneANALIZĂ Reuters: Cât de important a devenit Prigojin pentru Putin după succesul de pe câmpul de luptă ucrainean

În crepusculul Uniunii Sovietice, Evgheni Prigojin lâncezea în închisoare pentru furt. În prezent, în calitate de fondator al celui mai puternic grup de mercenari din Rusia, el se luptă pentru favorurile lui Vladimir Putin, obținând o victorie rară pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit Reuters.

Scopul său este de a profita de succesul pe care Wagner Group, grupul său de mercenari, l-a avut săptămâna aceasta, împingând forțele ucrainene afară din orășelul Soledar, o mișcare care reînvie planurile rusești de a cuceri o mai mare parte din estul Ucrainei după multiplele înfrângeri.

Rusia a revendicat vineri victoria, dar Ucraina a declarat că trupele sale încă luptă în oraș.

Prigojin, în vârstă de 61 de ani, care este sancționat în Occident și se prezintă ca un patriot nemilos, a pozat în echipament de luptă cu oamenii săi într-o mină de sare de sub Soledar și a spus că doar wagneriștii luptă, o afirmație contrazisă inițial de oficialii apărării.

Kremlinul a vorbit joi despre „acțiunile altruiste absolut eroice” ale celor care luptă în Soledar. Vineri, Ministerul Apărării a atribuit victoria unităților sale aeropurtate, forțelor de rachete și „artileriei unei grupări de forțe rusești”.

Prigojin a declarat că oficialii ruși nu acordă forțelor sale creditul cuvenit.

„Ei încearcă în mod constant să fure victoria de la PMC (compania militară privată) Wagner și vorbesc despre prezența altor persoane necunoscute doar pentru a minimaliza meritele Wagner”, s-a plâns el.

Ministerul Apărării a răspuns câteva ore mai târziu cu o nouă declarație „pentru a clarifica” situația, recunoscând că luptătorii Wagner, ale căror acțiuni le-a salutat ca fiind „curajoase și altruiste”, au fost cei care au luat cu asalt orașul.

Unii comentatori au spus că Prigojin ar putea fi numit într-o zi ministru al apărării, dar nu este pe deplin clar câtă influență a dobândit omul de afaceri din Sankt Petersburg pe lângă Putin, care tinde să echilibreze facțiunile cu o strategie de a diviza și a conduce.
Prigojin

Un nou erou al Rusiei

Suporterii proeminenți ai lui Putin, unii cu acces la liderul rus, au pus în contrast progresul lui Prigojin cu ceea ce ei spun că a fost o performanță mai puțin impresionantă a armatei regulate.

Serghei Markov, un fost consilier al Kremlinului, l-a salutat pe șeful mercenarilor cu capul ras ca fiind „un nou erou”.

„Prigojin are și el defecte. Dar nu vă voi vorbi despre ele. Pentru că Prigojin și Wagner sunt acum comoara națională a Rusiei. Ei devin un simbol al victoriei”, a scris Markov pe blogul său, spunând că ar trebui să primească mai multe resurse din partea statului.

Margarita Simonian, redactor-șef al canalului RT, controlat de stat și apropiat al Kremlinului, i-a mulțumit lui Prigojin pentru Soledar.

Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin, a sugerat pe blogul său că Prigojin acționa în cazul în care Putin l-ar fi înlăturat pe ministrul Apărării, Serghei Shoigu, 67 de ani, aliatul său de lungă durată.

Prigojin a minimalizat în trecut ideea că urmărește o ascensiune oficială, fără a exclude însă categoric această posibilitate. Serviciul său de presă, precum și Kremlinul, nu au răspuns imediat la solicitările de noi comentarii.

Putin a declarat că Wagner nu reprezintă statul și nu încalcă legea rusă și că are dreptul de a lucra și de a-și promova interesele de afaceri oriunde în lume.

Pro și contra Prigojin

Unul dintre bloggerii militari care contribuie la conturarea viziunii rușilor asupra conflictului l-a comparat pe Prigojin cu un centurion roman autorizat să opereze deasupra și în afara legii pentru a atinge obiectivele lui Putin.

„Încă câteva operațiuni Wagner de succes și voturile online care îl propun pe Prigojin pentru funcția de ministru al Apărării vor înceta să mai fie fantezie”, a declarat Jivov Z.

Cu toate acestea, Igor Girkin, un naționalist rus și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate care a ajutat la lansarea războiului din Donbas în 2014 și care se află sub sancțiuni americane, a declarat că Prigojin este nepăsător față de viețile oamenilor săi.

El a mai spus că capturarea orașului Soledar și a orașului Bahmut din apropiere nu ar fi semnificativă din punct de vedere militar.
Prigojin

Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin” de către presa occidentală pentru că a condus cândva un restaurant plutitor în Sankt Petersburg unde Putin mânca, are multe de câștigat sau de pierdut.

El trebuie să se gândească la propriul său viitor într-un moment de tumult, precum și la interesele comerciale ale Wagner, despre care oficialii ruși spun că are contracte militare și miniere în Africa și este activ în Siria.

De asemenea, el are o mare companie de catering care deservește entități de stat, precum și ferme de troli și instituții media.

„În esență, el este un om de afaceri privat care depinde foarte mult de modul în care sunt structurate relațiile sale cu autoritățile. Aceasta este o poziție foarte vulnerabilă”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de analiză R.Politik.

Participarea la un curs de formare Wagner, luna aceasta, a guvernatorului regiunii ruse Kursk, la granița cu Ucraina, pare a fi o altă modalitate prin care Prigojin și-a consolidat legăturile, a spus ea.

„Măsurile de protecție nespecificate” ale lui Putin asupra lui Prigojin

Rusia i-a permis lui Prigojin să recruteze zeci de mii de condamnați din închisorile sale pentru Wagner și l-a lăsat să îi echipeze cu tancuri, avioane și sisteme de apărare antirachetă.

De asemenea, a stat deoparte în timp ce el a lansat critici uneori dure la adresa celor mai înalte grade, deși unii analiști militari occidentali au sugerat că numirea celui mai înalt general pentru a conduce războiul din Ucraina a fost concepută pentru a-i echilibra influența.

Înainte de invazia Rusiei, ceea ce Moscova numește „o operațiune militară specială”, Prigojin a negat legătura sa cu Wagner. În septembrie, el a declarat că a fondat grupul de mercenari în 2014.

Care este adevărata natură a relației Wagner-Ministerul Apărării din Rusia

În pofida legăturilor sale uneori tensionate în mod public cu Ministerul rus al Apărării, unii analiști militari occidentali suspectează că Wagner este strâns afiliat cu acesta.

Leonid Nevzlin, un fost director cu sediul în Israel la compania petrolieră Yukos, despre care spune că a fost însușită ilegal de statul rus, lucru pe care acesta îl neagă, a declarat săptămâna aceasta că există riscul ca Wagner să se debaraseze de controlul Kremlinului.

O sursă apropiată de autoritățile ruse, care a refuzat să fie numită deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat că Kremlinul îl consideră pe Prigojin un operator util, dar a menținut garanții nespecificate asupra liderilor grupurilor armate.

Vezi si alte articole...