miercuri, septembrie 18, 2024

Angajații din România ai Carrefour protestează

EconomieAngajații din România ai Carrefour protestează

7.000 de angajați din România ai Carrefour protestează astăzi, între prele 11 și 13:00, în speranța că li se va întregi salariul, prin creșterea bonurilor de masă cu 5 lei și acordarea unei prime de transport.

Acum, spune liderul de sindicat, sunt angajați care câștigă puțin peste 1.800 de lei net, după impozitarea bonusurilor de masă cu 10% CASS. Activitatea magazinelor nu va fi perturbată, dar în fața sediului central al compaiei s-au adunat în jur de 200 de persoane.

De ce protestează angajații

Potrivit liderului de sindicat, după schimbăriile legislative ce au dus la impozitarea cu 10% a tichetelor de masă, începând cu 1 ianuarie 2024, o parte dintre angajații Carrefour au ajuns să câștige sub salariul 2079 de lei net, cât este acum valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. În aceste condiții, angajații solicită majorarea bonusului de masă de la 35 de lei pe zi cât primesc acum, la 40 de lei cât este valoarea maxim deductibilă precum și acordarea unei prime transport de 100 de lei.

Din datele Sindicatului, 60% dintre angajații Carrefour au salariul minim pe economie, adică 3.300 de lei brut.

„Urmare a impozitării bonurilor de masă, o parte dintre angajații Carrefour au ajuns să câștige net în jur de 1.800 de lei. Prin impozitarea tichetelor de masă, veniturile lunare le-a scăzut cu aproximativ 140 de lei „, a explicat Leescu.

Amintim că, începînd cu 1 octombrie 2023, salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a ajuns la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri. Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până atunci.

Cât despre impozitarea tichetelor de masă, de la începutul acestui an, acestea sunt taxate cu 10% impozit și 10% CASS. Având în vedere că impozitul pe venit datorat într-o lună se calculează după ce se scad din venitul total brut realizat în luna respectivă contribuțiile sociale datorate (CAS și CASS, 35% în total), tichetele de masă sunt taxate într-un final cu 19%.

Unele companii compensau în trecut impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, astfel încât salariul net al salariaților să nu scadă, dar, în urma acestei modificări legislative, cele mai multe au decis să nu compenseze și această nouă contribuție (CASS) datorată de angajați. Prin urmare, majoritatea salariaților încasează, de la 1 ianuarie 2024, un salariu lunar net mai mic decât anul anterior.

Vezi si alte articole...