joi, martie 28, 2024

Ar trebui să avem încredere în memoria noastră? Poate că nu!

SCIENCE+Ar trebui să avem încredere în memoria noastră? Poate că nu!

Memoria umană nu este întotdeauna o sursă de informații fiabilă, iar procesul de rememorare este costisitor pentru creier, care încearcă să reducă acest cost. Experimentele efectuate au arătat că memoria noastră dă greș tot timpul și nu este perfectă. Într-un studiu recent, cercetătorii au arătat subiecților diverse litere, inclusiv omologii lor inversați în oglindă, și au constatat că majoritatea subiecților au crezut că tocmai văzuseră o literă răsturnată în loc de o literă cu susul în jos, deși s-au înșelat în 19 până la 26 la sută din cazuri. Prin urmare, memoria pe termen scurt este doar puțin mai fiabilă decât memoria pe termen lung, potrivit publicaţiei OKO.press din Polonia.

Cei mai mulți dintre noi au încredere în memoria noastră, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai fiabilă sursă de informații. Atunci când această încredere este puțin exagerată, suntem uneori surprinși. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că nu ne amintim tot ceea ce s-a întâmplat cu o lună sau două săptămâni în urmă. Dacă ne-am aminti totul, am obosi excesiv. Prin urmare, creierul reflectă doar cele mai importante lucruri și reconstruiește restul; uneori, reușește, iar alteori, inventează. Putem măcar să ne bazăm pe ceea ce tocmai s-a întâmplat? Din păcate, nici atât.

Există multe motive pentru care memoria noastră nu este perfectă. Procesul de rememorare este costisitor, iar creierul vrea să reducă acest cost cu orice preț. Experimentele care dovedesc lipsa de fiabilitate a memoriei umane au fost efectuate în număr mare. Cele mai multe arată că memoria noastră dă greș tot timpul.

Într-un număr recent al revistei PLOS, într-un articol intitulat „Seeing Ɔ, remembering C: Illusions in short-term memory”, cercetătorii descriu rezultatele mai multor experimente.

După cum ați putea ghici, experimentele le-au arătat subiecților diverse litere – inclusiv omologii lor inversați într-o oglindă. Cercetătorii au constatat că, după numai câteva secunde, majoritatea subiecților au crezut că tocmai văzuseră o literă răsturnată în loc de o literă cu susul în jos. Subiecții au fost cel mai adesea convinși de fiabilitatea memoriei lor, deși s-au înșelat în 19 până la 26 la sută din cazuri. Așadar, memoria pe termen scurt este doar puțin mai fiabilă decât memoria pe termen lung.

Vezi si alte articole...