În alegeri, ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa, se confruntă cu libertarianul outsider Javier Milei.
Massa oferă continuitate, dar a fost la conducere în timpul celei mai grave crize economice din ultimele două decenii.
Milei promite o terapie de şoc economic, de la închiderea băncii centrale până la renunţarea la peso.
Cu mulţi alegători neconvinşi de nici unul, unii au caracterizat votul drept o alegere ”a răului mai mic”: teama de dureroasa terapie economică a lui Milei sau furia faţă de Massa din cauza crizei economice.
Mulţi argentinieni spun că nu vor vota deloc.
Oricine va câştiga, va zgudui peisajul politic al Argentinei, foaia de parcurs economică, comerţul cu cereale, litiu şi hidrocarburi şi legăturile sale globale cu parteneri precum China, Statele Unite şi Brazilia.
”Alegerile vor marca o ruptură profundă în sistemul de reprezentare politică din Argentina. Cred că toate forţele politice aşa cum le-am cunoscut vor fi transformate”, a declarat Julio Burdman, directorul firmei de consultanţă Observatorio Electoral.
Povestea cursei electorale a fost ascensiunea şocantă a economistului în vârstă de 53 de ani şi fost expert TV Milei, condusă de dezamăgirea argentininilor faţă de partidele politice tradiţionale, atât de stânga, cât şi de dreapta.
Milei are un uşor avantaj în sondajele de opinie, dar majoritatea arată o cursă strânsă şi incertă.
Massa, în vârstă de 51 de ani, un negociator politic cu experienţă, a recuperat voturile prin reduceri de taxe şi campanii care evidenţiază planurile radicale ale lui Milei de a reduce cheltuielile statului.
”Îl voi vota pe Massa pentru că el este singura opţiune pentru noi de a continua să trăim într-o ţară democratică şi în care drepturile noastre sunt respectate”, a spus Matias Kawior, 22 de ani, student la Buenos Aires.
Milei, care la mitinguri obişnuia să poarte un ferăstrău cu lanţ ca simbol al tăierilor planificate, este în favoarea privatizării firmelor de stat şi a schimbărilor în sănătate şi educaţie.
În ultimele săptămâni, el a abandonat ferăstrăul cu lanţ, deoarece a încercat să-şi modereze imaginea şi să captureze alegătorii centrişti.
Susţinătorii săi de bază consideră că el este singurul candidat capabil să detroneze ”casta” politică, aşa cum îi numeşte Milei pe politicienii de masă, şi să pună capăt anilor de criză care a afectat a doua mare economie a Americii de Sud.
„Nu poţi vota pentru actualul guvern în aceste condiţii şi un vot alb îl va favoriza doar. Milei este singura opţiune viabilă pentru ca noi să nu ajungem în mizerie”, a spus Santiago Neria, un contabil în vârstă de 34 de ani.
În primul tur de scrutin din octombrie, Massa a câştigat 36,7% din voturi, faţă de aproximativ 30% pentru Milei.
De atunci, libertarianul a câştigat sprijinul public de la Patricia Bullrich, clasată pe locul trei, deşi nu este deloc sigur că toate voturile ei se vor transfera către el.
Cine va câştiga preşedinţia va trebui să se ocupe de cuferele goale ale guvernului şi ale băncii centrale, un program de datorii de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, inflaţia de aproape de 150% şi o serie ameţitoare de controale de capital.
În plus, noul Congres, decis la votul din octombrie, va fi foarte fragmentat, niciun bloc nu va avea o majoritate.
Eventualul câştigător va trebui să obţină sprijinul altor facţiuni pentru a promova legislaţia.
Votarea a începu la ora locală 8 a.m. (1100 GMT), iar secţiile de votare se vor închide în jurul orei 18.00, primele rezultate oficiale fiind aşteptate câteva ore mai târziu.