miercuri, iunie 19, 2024

Armele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă?

ExterneArmele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă?

Armele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă? Mai multe țări membre NATO se angajează pentru un sprijin sporit pentru Kiev prin extinderea ajutorului militar pe teritoriul ucrainean.

Armele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă? 

Țări NATO, inclusiv Estonia, Marea Britanie, Polonia, Canada, Lituania și Franța, deliberează posibilitatea de a securiza spațiul aerian deasupra Ucrainei de Vest și de a antrena trupele Kievului pe propriul pământ, potrivit surselor de la BILD.

Armele pentru Ucraina, livrate direct pe linia frontului împreună cu instructori. Ce țări participă

Statele Unite și Germania și-au exprimat rezerve cu privire la astfel de acțiuni. Deși nu au fost luate decizii definitive, discuțiile sunt în desfășurare în trei domenii cheie.

Instruire „acasă”

Există o propunere de a instrui soldații Forțelor Armate Ucrainene (AFU) chiar în Ucraina, mai degrabă decât transportarea lor în Europa.

Potrivit BILD, Niko Lange, fostul șef al personalului operațional al Ministerului german al Apărării, și ministrul de Externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, ambii susțin această abordare, invocând eficiență și rentabilitate.

Logistică direct la linia de tragere

Unele țări NATO, inclusiv Regatul Unit, Canada și Estonia, iau în considerare planuri de a livra arme și muniții direct pe linia frontului în Ucraina, în loc să se oprească la granițe.

Această inițiativă, denumită „logistică avansată”, este dezvoltată de mai multe națiuni, inclusiv cele pe unde se face tranzitul, România deținând un rol-cheie pe ruta logisticii.

Apărarea Aeriană NATO

Se analizează și ideea de a proteja spațiul aerian al Ucrainei de Vest cu sisteme antiaeriene NATO. Polonia a propus această „apărare aeriană extinsă”, dar încă nu s-a ajuns la un acord final, potrivit Kyiv Post.

Discuțiile reflectă eforturile continue în cadrul NATO de a echilibra sprijinul pentru Ucraina cu complexitatea implicării directe în conflict.

Președintele Volodimir Zelenski consideră că NATO ar trebui să intercepteze rachete rusești deasupra Ucrainei fără a intra în spațiul aerian ucrainean.

Într-un interviu pentru The New York Times publicat marți, 21 mai, Zelenski a descris această abordare ca fiind pur defensivă, subliniind că nu este vorba de o luptă directă cu forțele ruse.

„Deci, întrebarea mea este: care este problema? Este aceasta protecție? Da, este. Este acesta un atac asupra Rusiei? Nu, nu este. Doborâți avioane rusești și ucideți piloți ruși? Nu, nu faceți asta”, a declarat Zelenski.

În tot acest timp, trupele ruse își intensifică activitatea pe aproape întreaga linie a frontului în Ucraina.

Numărul angajamentelor de luptă pe linia de tragere a crescut la 108, luptele fiind încă în desfășurare în 18 zone până în seara zilei de 28 mai.

Situația de pe frontul Pokrovsk rămâne cea mai complicată.

Vezi si alte articole...