vineri, octombrie 4, 2024

Astăzi, 13 septembrie, este inaugurat Muzeul Național al Pompierilor, amenajat în Foișorul de Foc

Din OrasAstăzi, 13 septembrie, este inaugurat Muzeul Național al Pompierilor, amenajat în Foișorul de Foc

Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, astăzi va fi inaugurat Muzeul Național al Pompierilor, amenajat în emblematicul Foișor de Foc, după ce această clădire istorică, veche de 132 de ani, a fost consolidată și modernizată. Lucrările de restaurare au început în anul 2021. În cadrul ceremoniei, vor fi prezentate atât istoria Foișorului de Foc, cât și procesul amplu de restaurare care a permis revitalizarea sa.

Ziua Pompierilor va fi marcată în București printr-un eveniment deosebit, în cadrul căruia va fi deschis oficial Muzeul Național al Pompierilor, găzduit de una dintre cele mai cunoscute clădiri utilitare din Capitală, Foișorul de Foc.

Autoritățile au amenajat muzeul în această clădire istorică după finalizarea lucrărilor de consolidare și modernizare, demarate în 2021. Evenimentul va avea loc astăzi, 13 septembrie, la ora 11:00, și va oferi o prezentare detaliată a istoricului Foișorului de Foc și a procesului de modernizare desfășurat în ultimii trei ani.

La ceremonie vor participa viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne, Marian-Cătălin Predoiu, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, generalul Dan-Paul Iamandi, alături de reprezentanți ai firmei care s-a ocupat de reabilitarea clădirii.

Totodată, ISU a anunțat organizarea Zilei Porților Deschise, între orele 09:00 și 18:00, în toate subunitățile de pompieri din București și Ilfov, pentru a celebra această zi specială.

„Nu ratați ocazia de a vedea îndeaprope echipamentele și autospecialele de intervenție a pompierilor, care vin în ajutorul cetățenilor, zi de zi. Vă așteptăm in număr cât mai mare, alături de familie si prieteni!”, a scris ISU pe Facebook.

Foișorul de Foc a fost construit între iulie 1890 și 1891, fiind cunoscut inițial sub denumirea de „Rezervorul de la Iancu,” în conformitate cu funcția sa de atunci. Edificiul a costat 200.000 de lei și avea, în forma sa originală, trei niveluri, iar în partea superioară era amplasat un rezervor mare de apă, cu o capacitate echivalentă cu 72 de vagoane.

De aici, pompierii erau alertați în caz de incendii în București, iar Foișorul a servit această funcție timp îndelungat, până când orașul a început să crească și pe verticală, iar telefoanele au devenit tot mai răspândite. Modernizarea Foișorului a fost realizată de compania Credo Design, care a propus un concept de consolidare și restaurare, amenajare interioară, respectând scenariul muzeal general dezvoltat de arhitectul Pruncu, împreună cu o amenajare peisagistică adiacentă, pe zona pietonală aferentă clădirii monument istoric.

Edificiul figurează pe Lista Monumentelor Istorice din 2015 a Municipiului București, la poziția 1004, cu codul B-II-m-B-18722.

Investiția totală a depășit 21 de milioane de lei, dintre care 17 milioane au fost obținute ca finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2015, axa prioritară 5 – conservarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural național.

Vezi si alte articole...