sâmbătă, decembrie 7, 2024

Atac cibernetic în Capitală! Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă, marți, 30 ianuarie, de către hackeri

Din OrasAtac cibernetic în Capitală! Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă, marți, 30 ianuarie, de către hackeri

Un grup de hackeri a spart baza de date a Camerei Deputaților în data de 30 ianuarie, după exploatarea unei vulnerabilități de securitate. Secretariatul General al forului legislativ a confirmat incidentul, subliniind totuși că nu a primit până în prezent nicio cerere de răscumpărare a datelor. Cu toate acestea, surse din presă au dezvăluit că hackerii au solicitat aproximativ 40.000 de euro în schimbul informațiilor sustrase.

Autoritățile au declarat că vor depune o plângere la DIICOT – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Secretariatul General al Camerei Deputaților a informat că majoritatea datelor „furate” sunt informații deja existente pe site sau informații care pot fi făcute publice în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public.

„A avut loc, într-adevăr, o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situații, Departamentul specializat din Camera Deputaților redactează o plângere la DIICOT.

Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public, a anunțat Secretariatul General al Camerei Deputaților”, potrivit News.ro.

Conform informațiilor obținute de HotNews.ro, infractorii cibernetici au obținut acces la date personale, inclusiv la cărțile de identitate, ale unor deputați, printre care și premierul Marcel Ciolacu. Se pare că datele personale ale premierului Ciolacu au fost expuse pe Dark Web.

Direcția Națională de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificată despre breșa de securitate de la Camera Deputaților, iar în prezent experții DNSC colaborează cu alte autorități în domeniul cyber pentru a investiga acest incident. Mihai Rotariu, coordonatorul Direcției Comunicare, Marketing și Media al DNSC, a precizat pentru Agerpres că nu poate oferi detalii suplimentare, deoarece investigația este în curs.

Potrivit surselor A3 CNN, infractorii cibernetici au trimis o cerere de răscumpărare, solicitând 0,8 bitcoin în schimbul datelor personale ale parlamentarilor, echivalentul a aproximativ 40.000 de euro.

Vezi si alte articole...