vineri, martie 31, 2023

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf: În 2022, viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut cu 52% comparativ cu 2021

EconomieAutoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, pe baza testelor efectuate în cadrul platformei Netograf: În 2022, viteza medie de upload pentru internetul fix a crescut cu 52%...

”Conform statisticilor elaborate de ANCOM pe baza testelor efectuate în cadrul platformeiNetograf, în 2022 utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creştere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, şi o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creştere cu 52% faţă de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcţie de numărul de conexiuni. Creşteri similare au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte internetul mobil la nivel naţional, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior şi o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare faţă de anul 2021”, arată ANCOM.

Din analiza statisticilor aferente anului 2022 pentru internetul fix, se remarcă o tendinţă de echilibrare între vitezele de upload şi download pe cablu şi wifi pentru furnizorii mari de pe piaţa din România, fapt care sugerează o adaptare a serviciilor de comunicaţii electronice pe baza nevoilor extinse ale utilizatorilor.

De asemenea, această tendinţă semnalizează debutul unei digitalizări de masă, în sensul pregătirii serviciilor suport de acces la internet pentru a sprijini o utilizare intensivă a serviciilor de conţinut peste internet pentru tot mai multe activităţi ce necesită şi o viteză uplink semnificativă, cum ar fi, spre exemplu, telemunca sau teleşcoala.

În ce priveşte vitezele medii de transfer al datelor pentru serviciul mobil de acces la internet, se remarcă o creştere de bun augur chiar şi în lipsa unor implementări naţionale semnificative ale tehnologiilor mobile 5G. Totodată, ţinând cont şi de experienţa altor state şi regiuni privind implementarea 5G, foarte probabil, efectele licenţelor de utilizare a spectrului mobil acordate la finalul anului 2022 asupra vitezelor medii de transfer al datelor se vor vedea începând de anul acesta.

Testele efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf arată că în anul 2022 viteza medie de download pentru internetul fix prin cablu a crescut cu aproximativ 17% faţă de anul 2021, ajungând la 533 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat o creştere de 52%, ajungând la 455 Mbps, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcţie de numărul de conexiuni.

În ceea ce priveşte vitezele înregistrate pentru serviciul de acces la internet fix prin conexiuni wifi, utilizatorii au experimentat în 2022 o viteză medie de download  la nivel naţional de 135 Mbps, în creştere cu 20% faţă de anul 2021, şi o viteză medie de upload de 111 Mbps, cu 25% mai mare decât cea înregistrată anul anterior.

În privinţa serviciului de acces la internet mobil, rezultatele testelor efectuate de utilizatori în cadrul platformei Netograf în anul 2022 indică o viteză medie de download la nivel naţional de 38 Mbps, în creştere cu 26% faţă de anul 2021, respectiv o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare decât cea înregistrată pe parcursul anului 2021.

Netograf este o platformă electronică dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de acces la internet pe care îl plătesc. Utilizatorii pot verifica în acest fel dacă serviciul utilizat se ridică la calitatea prevăzută în ofertă şi în contractul încheiat. Totodată, aceştia au acces la statistici ale valorilor parametrilor de calitate, obţinute pe baza testelor realizate de utilizatorii Netograf. Platforma Netograf cuprinde aplicaţia web, aplicaţia desktop pentru terminale fixe ce poate fi descărcată de pe netograf.ro şi aplicaţiile mobile pentru sistemele de operare Android şi iOS disponibile în magazinele dedicate (Google Play pentru Android şi App Store pentru iOS).

 

 

 

 

 

Vezi si alte articole...

Din Oras

Gazetadetimisoara.ro

Ziaristi.ro

Femeiadeastazi.ro