luni, mai 27, 2024

Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa

ExterneAvertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa

Rusia a început să pregătească atacuri sub acoperire cu bombe, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european. Oficialii serviciilor de informaţii se tem că mulți civili ar putea fi uciși. Agenții Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce privește astfel de operațiuni, dar de data asta plănuiesc ceva mult mai înfiorător.

Rusia pregătește noi atacuri 

„Evaluăm că riscul actelor de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciilor de informații interne germane, la o conferință de securitate organizată luna trecută de agenția sa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției. Acesta a adăugat că Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfăşoare operaţiuni pe teritoriul european „cu un potenţial ridicat de daune”.

Rusia

Afirmațiile lui Haldenwang au venit la câteva zile după ce doi cetățeni germano-ruși au fost arestați la Bayreuth, în Bavaria, pe 18 aprilie, acuzați că au pus la cale să atace situri militare și logistice din Germania în numele Rusiei.

Este haos în toată Europa

Tot în aceeași perioadă, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie că au declanșat un incendiu la un depozit care conținea transporturi de ajutor pentru Ucraina, în numele guvernului rus. În Suedia, serviciile de securitate investighează o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susţinute de stat. În Cehia, Putin ar fi încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate, a declarat luna trecută ministrul ceh al transporturilor.

Rusia

În Estonia, un atac asupra maşinii ministrului de interne în februarie şi cele asupra jurnaliştilor au fost comise de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, a anunțat Serviciul de Securitate Internă al ţării. Ministerul francez al Apărării a avertizat în acest an cu privire la posibile acte de sabotaj din partea Rusiei asupra unor situri militare. „Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activității rusești”, a declarat Keir Giles, consultant senior la Chatham House, un think-tank cu sediul la Londra.

NATO va lua măsuri dure

Un oficial guvernamental european de rang înalt a spus că, prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO, au fost împărtăşite informaţii despre „răutăţile clare şi convingătoare ale Rusiei”.A sosit momentul să „creştem gradul de conştientizare şi să ne concentrăm” asupra ameninţării violenței ruseşti pe teritoriul european, a mai spus acesta, potrivit Financial Times.

Vezi si alte articole...