luni, iunie 24, 2024

Prognoza meteo, 23 iunie. Canicula şi disconfortul termic vor persista. Unde va ploua

Prognoza meteo. Administrația Națională de Meteorologie (ANM)...

Cod galben de furtuni. Majoritatea țării va fi afectată de fenomene extreme

Cod galben de furtuni. Administrația Națională de...

Avion de spionaj britanic interceptat de rușii deasupra Mării Negre. Incident aerian

ExterneAvion de spionaj britanic interceptat de rușii deasupra Mării Negre. Incident aerian

Ieri a avut loc un incident ce subliniază tensiunile crescânde dintre Rusia și Occident. Avioane de luptă rusești au interceptat două aeronave RAF Typhoon deasupra Mării Negre. Incidentul, care s-a desfășurat fără încălcări ale spațiului aerian.

Pe data de 6 martie 2024, un episod aerian tensionat a avut loc deasupra apelor internaționale ale Mării Negre. Ilustrând tensiunile în creștere dintre Rusia și forțele aeriene occidentale. Ministerul Apărării din Rusia a confirmat desfășurarea unui avion de luptă Su-30 pentru a intercepta trei aeronave ale Royal Air Force (RAF). Avioane care se apropiau de spațiul aerian rusesc, după cum am aflat în exclusivitate.

Un comunicat emis de Ministerul Apărării a Rusiei pe Telegram anunța: „Pe 6 martie, mijloacele ruse de control al spațiului aerian deasupra Mării Negre au detectat trei ținte aeriene apropiindu-se de frontiera de stat a Federației Ruse. Pentru a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse, un avion de luptă Su-30 din forțele de apărare aeriană a fost trimis în aer. Echipajul avionului de luptă rus a identificat „țintele aeriene” ca fiind un avion de recunoaștere electronică și război electronic RC-135 (spionaj) și două avioane de vânătoare multi-rol Typhoon RAF, a spus comunicatul.

Comunicatul a adăugat: „Pe măsură ce avionul de luptă rus s-a apropiat, avioanele militare străine au făcut o întoarcere de la frontiera de stat a Federației Ruse.” Avionul rus s-a întors în siguranță la aerodromul său de origine. „Nu a avut loc nicio încălcare a frontierei de stat a Federației Ruse” conchid rușii.

Avion aflat în misiune de patrulare

Conform declarațiilor oficiale, aeronavele RAF, inclusiv un avion de recunoaștere electronică RC-135 și două avioane de luptă Typhoon, efectuau operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional. Ministerul Apărării din Regatul Unit al Marii Britanii a subliniat că operațiunile s-au desfășurat în conformitate totală cu normele internaționale. Fără nicio tentativă de a încălca frontierele naționale ale Federației Ruse, după cum precizează presa britanică.

Acest incident aerian evidențiază provocările în menținerea securității spațiului aerian în regiuni geopolitic sensibile. Dar și necesitatea unui dialog continuu și constructiv între puterile mondiale. Deși avioanele s-au desfășurat fără incidente majore, episodul servește drept reminder al potențialelor riscuri de escaladare. Care pot decurge din neînțelegeri sau acțiuni militare neautorizate în apropierea granițelor statelor suverane.

Răspunsul prompt și măsurat al ambelor părți a evitat orice încălcare a spațiului aerian. Totodată a demonstrat profesionalismul forțelor aeriene NATO implicate.

Vezi si alte articole...