sâmbătă, iunie 15, 2024

Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale şi a exclus producerea unei recesiuni britanice

EconomieBanca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale şi a exclus producerea unei recesiuni britanice

Comitetul de politică monetară a votat cu 7-2 în favoarea creşterii cu un sfert de punct procentual, pentru a duce rata principală a dobânzii de la 4,25% la 4,5%, în timp ce banca şi-a reiterat angajamentul de a controla o inflaţie încăpăţânată de mare.

Indicele principal al preţurilor de consum a crescut cu 10,1% anual în martie, ca urmare a facturilor mari la alimente şi energie care persistă.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la alimente, energie, alcool şi tutun, a urcat la 5,7% pe parcursul celor 12 luni până în martie, fiind neschimbată faţă de ascensiunea anuală din februarie şi reiterând riscul de înrădăcinare de care banca este îngrijorată.

Comitetul de politică monetară nu se mai aşteaptă ca economia Marii Britanii să intre în recesiune în acest an, conform previziunilor actualizate de creştere din Raportul de politică monetară care îl însoţeşte.

PIB-ul Regatului Unit este acum aşteptat să fie constant în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 0,9% până la jumătatea anului 2024 şi cu 0,7% până la jumătatea lui 2025.

Până acum, economia a demonstrat o rezistenţă surprinzătoare în a combate o recesiune anticipată pe scară largă, perspectivele fiind îmbunătăţite de scăderea costurilor energiei şi un impuls fiscal anunţat în bugetul de primăvară al guvernului.

 

Vezi si alte articole...