joi, iulie 18, 2024

Bătălia pentru orașul ucrainean Avdiivka. Președintele Volodimir Zelenski amenință: Rusia va plăti un preț greu pentru asta

ExterneBătălia pentru orașul ucrainean Avdiivka. Președintele Volodimir Zelenski amenință: Rusia va plăti un preț greu pentru asta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că apărarea orașului Avdiivka, care este aproape distrus, este esențială pentru planurile de război ale Ucrainei.

Asta, în condițiile în care pierderile grele suferite de Rusia în această zonă ar putea submina poziția Moscovei în conflict, notează Reuters.

Între timp, șeful de stat major al lui Zelenski a recunoscut pentru prima dată că forțele ucrainene din sudul regiunii Herson au stabilit un punct de sprijin pe malul estic al râului Dnipro, deschizând potențial o nouă linie de atac spre Crimeea.

Trupele rusești au abandonat malul vestic în urmă cu un an și au ocupat poziții pe malul estic, de unde au bombardat în mod regulat orașele și satele de vizavi.

Forțele Moscovei s-au concentrat asupra estului Ucrainei de când nu au reușit să avanseze asupra Kievului în primele zile ale invaziei din februarie 2022. Ele au țintit Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie, iar oficialii din oraș, care avea o populație de 32.000 de locuitori înainte de război, spun că nici măcar o singură clădire nu a rămas intactă.

Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat că atacurile rusești în estul regiunii Donețk, inclusiv în Avdiivka, au fost „foarte intense”.

„Rusia pierde deja oameni și echipamente lângă Avdiivka mai repede și la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bahmut”, a spus el, referindu-se la lunile de lupte grele care au culminat cu capturarea de către forțele rusești a orașului Bahmut din estul țării în luna mai.

„A rezista presiunii lor este extrem de dificil … Cu cât mai multe forțe rusești sunt distruse în apropiere de Avdiivka, cu atât mai rea va fi situația generală pentru inamic și cursul general al acestui război”.

Relatările oficiale rusești despre luptele din est nu au menționat Avdiivka, deși cunoscutul blogger rus de război Rybar a declarat că au existat „unele progrese” în pozițiile din jurul orașului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele Moscovei au respins cinci atacuri în jurul satelor de lângă Bahmut, recucerite de Ucraina din luna mai. Acesta a precizat că Ucraina a suferit 300 de morți și răniți.

Reuters nu a putut verifica informațiile vehiculate de ambele părți.

Bahmut se află la aproximativ 50 km nord de Avdiivka, care se află la doar 20 km vest de capitala regională Donetsk, aflată sub control rusesc.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat că luptele au fost cele mai intense la sud de Avdiivka.

Zelenski

„În ultimele trei zile, ocupanții au folosit în mod activ bombe ghidate de aviație în regiunea Donețk, în special în jurul Avdiivka”, a declarat Ștupun pentru televiziunea națională.

Forțele ucrainene, a spus el, au respins 18 atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Recunoașterea de către șeful Statului Major prezidențial ucrainean, Andrei Yermak, a faptului că forțele Kievului s-au stabilit pe malul estic al Niprului, a urmat după săptămâni de informații contradictorii.

„Împotriva tuturor șanselor, Forțele de Apărare ale Ucrainei au obținut un punct de sprijin pe malul stâng (estic) al Niprului”, a declarat Yermak într-un discurs rostit în fața think-tank-ului Hudson Institute din Statele Unite.

Remarcile au fost postate pe site-ul lui Zelenski.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea”, a adăugat el, referindu-se la peninsula cucerită de Rusia în 2014. „Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă”.

Pe măsură ce contraofensiva ucraineană, care durează de patru luni, asigură doar câștiguri graduale, oficialii ucraineni au fost prudenți în descrierea activităților forțelor lor pe malul estic.

Armata rusă a declarat săptămâna trecută că forțele sale au zădărnicit o încercare ucraineană de a crea un cap de pod pe malul estic și pe insulele din apropiere, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni.

Luni, într-un incident extrem de neobișnuit, două agenții de știri de stat rusești au publicat alerte în care se spunea că Moscova își deplasează trupele către „poziții mai favorabile” la est de râul Nipru, în Ucraina, pentru ca apoi să retragă informația câteva minute mai târziu.

Rusia a folosit uneori formulări similare despre mutarea trupelor pe poziții mai avantajoase pentru a descrie retragerile.

Vezi si alte articole...