luni, aprilie 15, 2024

BCE a raportat prima sa pierdere anuală după 20 de ani

EconomieBCE a raportat prima sa pierdere anuală după 20 de ani

Banca Centrală Europeană (BCE) a raportat joi prima sa pierdere anuală din 2004, după efectuarea unor plăţile considerabile, efectuate la dobânzi ridicate, transmite CNBC.

BCE a înregistrat pierderi de 1,3 miliarde de euro, care ar fi fost şi mai mari dacă banca nu ar fi eliberat 6,6 miliarde de euro – întregul provizion pentru riscuri financiare, acumulat de-a lungul unui număr de ani.

BCE a spus că se aşteaptă la noi pierderi pentru următorii câţiva ani, care să nu afecteze ”capacitatea sa de a conduce o politică monetară eficientă”, înainte de a reveni la profituri.

Banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la un teritoriu negativ la un nivel record de 4% în perioada iulie 2022 – septembrie 2023, ca răspuns la inflaţiei ridicată formată ca urmare a pandemiei de Covid-19 şi la pierderea parţială a accesului la energia din Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Instituţia a suferit creşteri ale cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriilor cheie, în timp ce veniturile din dobânzi la active nu au ţinut pasul, deoarece multe sunt la dobânzi fixe sau au scadenţe lungi.

BCE a înregistrat o pierdere netă din dobânzi de 7,19 miliarde de euro în 2023, după un venit de 900 de milioane de euro în 2022.

”Puterea financiară a BCE este subliniată în continuare de capitalul său şi de conturile sale substanţiale de reevaluare, care, împreună, se ridicau la 46 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2023”, a spus banca centrală într-un comunicat.

BCE va reporta pierderea din bilanţ pentru a compensa profiturile viitoare. Nu va face distribuţii de profit către băncile centrale naţionale din zona euro pentru 2023.

Vezi si alte articole...