joi, mai 23, 2024

Biletele metropolitane, în vigoare din luna iulie 2024 în regiunea București-Ilfov

Din OrasBiletele metropolitane, în vigoare din luna iulie 2024 în regiunea București-Ilfov

Începând cu prima parte a lunii iulie, intră în vigoare biletele feroviare metropolitane, atât în regiunea București-Ilfov, cât și în celelalte reședințe de județ din țară. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis un nou ordin care reglementează prețurile pentru toți operatorii de transport feroviar de călători.

„Biletul metropolitan pentru călători este activ, anunță secretarul de stat în Ministerul Transporturilor”.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis Ordinul nr. 1039/2024 pentru implementarea biletelor feroviare metropolitane în regiunea București-Ilfov și în celelalte reședințe de județ din țară. Acest ordin stabilește regulile tarifare aplicabile de către toți operatorii de transport feroviar de călători pentru următoarele categorii: tarif pentru o călătorie; tarif de călătorie metropolitană; tarif abonament; tarif abonament metropolitan; tarif unic; tarif autorizație de călătorie; tarif permise de călătorie; tarif tichet rezervare loc; tarif supliment pentru vagoane de dormit; tarif supliment pentru vagoane cușetă; tarif supliment transport biciclete.

Aceste prevederi vor intra în vigoare în prima parte a lunii iulie 2024, după expirarea a 60 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial.

„Pentru a sprijini nevoile de mobilitate eficientă și atractivă din viața de zi cu zi (naveta la locul de muncă, de învățământ, accesul la sănătate, la viața socială și culturală), se introduc biletele feroviare metropolitane în două concepte”, precizează Irinel Ionel Scrioșteanu pe Facebook.

Cele două concepte sunt următoarele:

Pentru călătoriile scurte și cu grad redus de planificare din partea călătorului, există biletul metropolitan pentru o călătorie pe o linie și un tren. Acest bilet permite călătorilor să acceseze un tren al oricărui operator, o singură dată, între stațiile de pe linia respectivă. Astfel, călătorii nu trebuie să-și facă griji cu privire la stabilirea exactă a trenului sau calcularea tarifului în funcție de diferitele distanțe kilometrice.

Biletele/abonamentele valabile la nivelul întregii zone metropolitane (localitățile prevăzute în Legea 246/2022) permit schimbul trenurilor, indiferent de operatorul care furnizează serviciul public. Acestea includ abonamente cu o varietate de valabilitate, de la cele de 3 ore (care permit călătoria în zona metropolitană, chiar și pe linii ferate diferite), până la abonamente lunare.

„În plus, pentru a evita creșterea artificială a prețurilor la călătoriile de navetă, în noua propunere de reglementare se specifică clar faptul că pentru distanțele de până la 40 km și între stațiile de transport feroviar metropolitan, rezervarea de loc este opțională din perspectiva călătorului (nu a operatorului cum a fost interpretat până în prezent)”.

Având în vedere că București – Ilfov, Oradea/Bihor, Reșița/Timișoara/Timiș/Caras Severin, Brașov, Iași și Piatra Neamț au deja proiecte subsecvente proiectului național de tren metropolitan aprobate și validate prin ordin de ministru, acest nou pas legislativ își propune să apropie trenul metropolitan modern de călătorii din întreaga țară.

„Trenul metropolitan este unul dintre proiectele la care țin foarte mult, întrucât, așa cum am spus mereu, nu numai realizarea infrastructurii rutiere va rezolva problema traficului în zonele metropolitane, ci și un sistem de transport în comun modern și predictibil, axat pe transport de capacitate mare (tren metropolitan, metrou) și integrat cu transportul de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz)”, a concluzionat Scrioșteanu.

Poate fi văzut Proiectul de Ordin de Ministru poate fi citit AICI.

Vezi si alte articole...