sâmbătă, iulie 20, 2024

Boloş, după aprobarea OUG prin care valabilitatea poliţelor auto RCA emise de Euroins a fost prelungită: În acest mod prevenim un real pericol în ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto

EconomieBoloş, după aprobarea OUG prin care valabilitatea poliţelor auto RCA emise de Euroins a fost prelungită: În acest mod prevenim un real pericol în ce priveşte scăderea gradului de...

”În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăţi de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanţelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a poliţelor de asigurare/reasigurare. Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment”, a afirmat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Poliţele RCA emise de Euroins mai erau valabile până la 8 septembrie 2023, dată la care se împlineşte termenul de încetare de drept a contractelor de asigurare, cu excepţia contractelor de asigurare de garanţii pentru care termenul se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

”În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asigurătorului cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvenţă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

Actul normativ vizează prelungirea termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asigurătorul cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor RCA, aflat în procedură de insolvenţă, încetează de drept.

”Astfel, prin ordonanţa de urgenţă se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (3^2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”, a anunţat, joi, Guvernul.

Măsura este necesară pentru asigurarea protecţiei contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări, stabilitatea pieţei de asigurări şi evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor înregistrate pe teritoriul României.

”Consecinţa va fi faptul că, la împlinirea termenelor prelungite prin prezenta ordonanţă de urgenţă, numărul de contracte RCA aflate în termen de valabilitate va fi redus într-o proporţie semnificativă”, a mai arătat Guvernul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, prelungirea valabilităţii poliţelor Euroins cu încă trei luni şi anume până la data de 8 decembrie.

Vezi si alte articole...