luni, aprilie 15, 2024

Boloş: Trebuie să fim foarte atenţi la rata dobânzii împrumuturilor publice. Avem o problemă, aceea a ratingului de ţară. Ratele dobânzii sunt ridicate raportat la ceea ce se întâmplă în celelalte state membre ale UE, nu avem probleme cu rambursarea

EconomieBoloş: Trebuie să fim foarte atenţi la rata dobânzii împrumuturilor publice. Avem o problemă, aceea a ratingului de ţară. Ratele dobânzii sunt ridicate raportat la ceea ce se întâmplă...

”Trebuie să ne uităm la o regulă foarte simplă în ceea ce priveşte partea de împrumuturi pentru că atunci când noi realizăm împrumuturile, o componentă merge pentru refinanţarea datoriei publice şi cealaltă componentă merge pentru finanţarea deficitului bugetar. Câtă vreme deficitul bugetar, cum este prognozat pentru anul 2024 – avem 80 de miliarde de lei, 5% din PIB – câtă vreme deficitul bugetar este ca valoare sub valoarea bugetului alocat pentru investiţii – să nu uităm că noi avem pentru investiţii alocat peste 124 de miliarde de lei – atunci împrumuturile înseamnă că sunt şi finanţarea deficitului bugetar este cu prioritate dirijată spre implementarea de investiţii. Câtă vreme reuşim să păstrăm acest echilibru între valoarea deficitului bugetar şi valoarea bugetului alocat pentru investiţii…”, a declarat Marcel Boloş, la Digi 24, luni seară. 

 

Boloş a atras însă atenţia asupra dobânzilor mari la care se împrumută România, din cauza ratingului de ţară. 

 

”Mai trebuie să fim foarte atenţi la rata dobânzii. Aici, într-adevăr, avem o problemă, aceea este a ratingului de ţară, pentru că ştim bine că avem această încadrare în BBB minus şi, din această perspectivă, ratele dobânzii sunt ridicate raportat la ceea ce se întâmplă în celelalte state membre ale Uniunii Europene şi aici mai avem de lucrat ca să reducem costurile cu dobânda aferentă împrumuturilor, dar în momentul în care se inversează procentul, în momentul în care trecem peste 60% din PIB – noi acum avem 48-49% din PIB procentul de datorie publică – cum spuneam, ar fi păcat, acum când România implementează acest program de investiţii important pentru modernizarea ei, să stopăm dintr-o dată şi prin regulile deficitului bugetar şi a datorii publice să renunţăm la dezvoltarea ţării”, a afirmat el.

 

Boloş a spus că ”linia roşie” în ceea ce priveşte datoria publică este stabilită prin Tratatul de la Maastricht şi este 60% din PIB. 

 

El a adăugat că ”ritmul de creştere a cheltuielilor cu dobânda este destul de greu de suportat pentru ceea ce înseamnă bugetul de stat”, dar a precizat că nu s-a pus în discuţie onorarea datoriilor. 

 

”Spun investitorilor că nu avem nicio problemă să nu rambursăm datoria publică pe care o avem”, a arătat Boloş.

Vezi si alte articole...