duminică, septembrie 8, 2024

București, pe locul doi în lume când vine vorba de aglomerația de pe șosele

Din OrasBucurești, pe locul doi în lume când vine vorba de aglomerația de pe șosele


Potrivit unui studiu recent citat de Financial Times, Bucureștiul ocupă locul doi în lume în ceea ce privește aglomerația de pe șosele. Anul trecut, locuitorii Bucureștiului au petrecut patru zile și jumătate, staționați în trafic. Singura capitală care a reușit să depășească Bucureștiul în acest clasament este Bogota, capitala Columbiei. Șoferii și-au exprimat opiniile despre situația traficului din București pentru Digi24, iar concluzia nu este una favorabilă:

„Eu nu pierd în trafic. Eu pierd din viața mea și pierd cam o oră și jumătate în fiecare zi prin trafic.”
„Foarte aglomerat. Sunt foarte multe mașini.”
„Destul de mult, zi de zi. Mi se pare foarte aglomerat. Nu e foarte plăcut. Dacă ar exista niște planuri bune pentru o nouă infrastructură și probabil bani pentru realizarea ei, cred că da, s-ar găsi soluții. Dacă s-ar crea rute speciale pentru acel mijloc de transport, da. Dacă autobuzul va sta în același trafic ca și restul, probabil că nu.”

Să luăm exemplul unui locuitor din București care a trebuit să parcurgă zilnic 10 kilometri în trafic în anul precedent. Potrivit unui studiu realizat de o companie de navigație auto și citat recent de Financial Times, această persoană a pierdut în medie 107 ore din cauza aglomerației. Astfel, Bucureștiul a ajuns pe locul doi în lume în ceea ce privește aglomerația rutieră, cu locul întâi fiind ocupat de Bogota, capitala Columbiei.

Specialiștii în domeniul mobilității îndeamnă Primăria să investească în dezvoltarea transportului public, nu doar în infrastructură. De asemenea, bucureștenilor li se recomandă să folosească mijloacele de transport în comun pentru a reduce gradual aglomerația din trafic.

Un aspect care ar putea determina bucureștenii să renunțe la confortul oferit de conducerea unei mașini este informarea cu privire la condițiile bune din autobuze sau tramvaie, precum și un program bine stabilit pentru mijloacele de transport în comun. În prezent, autobuzele și tramvaiele suferă frecvent întârzieri de până la câteva zeci de minute.


Iată clasamentul orașelor în funcție de numărul de ore petrecute în trafic:

  1. Bogota, Columbia – 132 ore
  2. București, România – 107 ore
  3. Manila, Filipine – 103 ore
  4. Bengaluru, India – 102 ore
  5. Lima, Peru – 101 ore
  6. Recife, Brazilia – 97 ore
  7. Mumbai, India – 91 ore
  8. Istanbul, Turcia – 84 ore
  9. Mexico City, Mexic – 80 ore
  10. Pune, India – 79 ore

Vezi si alte articole...