marți, aprilie 22, 2025

But berșa angle! (La mulți ani!) :) Ziua internațională a Rromilor! (8 Aprilie)

ActualitateBut berșa angle! (La mulți ani!) :) Ziua internațională a Rromilor! (8 Aprilie)

Să vedem câteva cuvinte din limba rromani în limba română :”gagică”- femeie care nu este de origine rromani; ”Rrom”= ”bărbat- om” (”adam”, cum s-ar zice în turcă); ”barosan”- baros= mare; ”mișto”- bine; ”baftă”- noroc (sau ”succes” latinesc), ”lovele” – bani; ”șucar”- frumos; ”bengos”- ”drac”; ”biștani”- bani; ”a buli”- strica/ lovi; ”bășcălie”- șaua calului; ”canci”- ”nimic/ ioc”; ”a suti”- a face ceva în secret; ”baștan”; ”diliu”- nebun; ”a hali”- repede, a mânca, ”a gini”- gan- a cunoaște(legătură cu ”geană”); ”nasol”- bolnav”; ”călău”- din ”kalo”- negru; ”a se pili”- beat; ”nașpa”- urât; ”cafti”- bătaie; ; ”cocalar”- era o ocupație, din rrom ”kokalo”- os, rădăcină. Era cel care aduna (și aducea) oase pentru a le duce la fabrica de săpun….etc.

Să vedem puțin și termenul ”țigan”- care vine din Grecescul ”athingainos”- ”nu te atinge, ceva aflat la margine, marginalizat”. Chiar și termenul face trimitere la marginalizare, odată marginalizați, riscă să rămână în afara oricărui ansamblu.

8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor, un prilej de recunoaștere și reflecție

În fiecare an, pe 8 aprilie, comunitatea internațională celebrează Ziua Internațională a Romilor, o zi dedicată recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor romilor din întreaga lume. Este, totodată, o ocazie de a atrage atenția asupra discriminării și excluderii sociale cu care se confruntă multe comunități de romi, în special în Europa, potrivit errc.org și mae.ro.

O zi cu o istorie simbolică

Ziua a fost instituită în anul 1971, în cadrul primului Congres Internațional al Romilor, organizat la Londra. În cadrul acelui eveniment, au fost adoptate și simbolurile identitare ale romilor:

  • Steagul internațional al romilor, cu două culori – verde (pentru câmpurile înverzite) și albastru (pentru cerul liber) – și o roată cu spițe roșie în centru, simbolizând legătura cu nomadismul și originile indiene.

  • Imnul internațional „Gelem, Gelem”.

  • Simbolul tradițional chakra – roata cu spițe.

În Europa de Est, inclusiv în România, această zi a început să fie marcată din anul 1990.

Lupta continuă pentru egalitate și recunoaștere

De-a lungul timpului, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca obiective:

  • standardizarea limbii romani;

  • obținerea de despăgubiri pentru victimele rome din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial;

  • îmbunătățirea accesului la educație;

  • promovarea drepturilor civile;

  • păstrarea culturii și a limbii romani.

În ciuda acestor eforturi, multe dintre cele 10-12 milioane de romi care trăiesc în Europa continuă să se confrunte cu sărăcia, discriminarea și marginalizarea, iar atitudinile anti-rome rămân larg răspândite, potrivit coe.int. Aceste inegalități persistă chiar și în contextul inițiativelor internaționale care urmăresc combaterea prejudecăților și asigurarea unei incluziuni reale.

Vezi si alte articole...