luni, mai 27, 2024

Calendarul zilei 1 mai: Ziua internațională a muncii

MedicalCalendarul zilei 1 mai: Ziua internațională a muncii

Pe 1 mai, în mai toate țările lumii este sărbătorită Ziua Muncii. Sărbătoarea își are originea în Masacrul de la Hymarket din data de 4 Mai, 1886, Chicago. O demonstrație inițial pașnică a muncitorilor pentru ziua de muncă de 8 ore s-a încheiat tragic prin atacarea poliției cu o bombă artizanală. Au fost uciși 7 dintre ei și peste 60 răniți.

A urmat un schimb de focuri între demonstranți și poliție.

Istoricul american Timothy Messer-Kruse, specializat în istoria relațiilor de muncă, a publicat în 2011 o lucrare în care afirmă că atacul petrecut a fost regizat de organizațiile anarhiste: „part of an international terrorist network and did hatch a conspiracy to attack police with bombs and guns that May Day weekend”.

În România,1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

Vezi si alte articole...