sâmbătă, decembrie 14, 2024

Calendarul zilei 10 februarie: Nașterea marilor duhovnici: Iustin Pârvu și Ioanichie Bălan / Sfântul Haralambie

MedicalCalendarul zilei 10 februarie: Nașterea marilor duhovnici: Iustin Pârvu și Ioanichie Bălan / Sfântul Haralambie

Astăzi, la 10 februarie, în ziua de pomenire a Sfântului Haralambie de către Biserica Ortodoxă Română, se împlinesc 104 ani de la nașterea Arhimandritului Iustin Pârvu şi 92 de ani de la nașterea Arhimandritului Ioanichie Bălan, considerați doi dintre marii duhovnici ai neamului nostru.

Ambii sunt cinstiţi cu mare evlavie de către poporul român, cărora le-au fost călăuzitori și sfătuitori în vremuri tulburi, menţinând vie flacăra credinţei în timpul perioadei comuniste şi fiind modele de statornicie în vreme de libertate.

Părintele Iustin Pârvu a intrat ca frate în Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani, iar după ce a urmat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, în anul 1940 a fost tuns în monahism, iar la numai un an distanţă, a fost hirotonit preot, la doar  22 de ani.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

După ce a participat ca preot militar la cel de al Doilea Război Mondial, a petrecut mai bine de 15 ani în temnițele comuniste, fiind închis pe motive politice, în perioada 1948-1964. A trecut prin închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava, fiind trimis să muncească și în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a detenției, care a fost și cea mai grea perioadă de altfel, a petrecut-o la Aiud, ultimii ani fiind marcați de reeducarea târzie din această închisoare.

După acești ani grei și apoi după evenimentele din decembrie ‘89, Părintele Iustin Pârvu a întemeiat o mănăstire pe care a închinat-o martirilor români din închisorile comuniste. în județul Neamț. La data de 16 iunie 2013, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 94 de ani.

Părintele Ioanichie Bălan, la fel ca Părintele Iustin Pârvu, a intrat în mănăstire încă din tinerețe, la vârsta de 19 ani. A fost  tuns în monahism în anul 1953, la Mănăstirea Sihăstria și apoi hirotonit diacon în același an.

Între anii 1971-1975, în plin regim comunist, marcat de nenumărate schimbări şi presiuni asupra vieţii bisericeşti, părintele a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pe care le-a absolvit cu lucrarea intitulată „Chipuri de călugări îmbunătăţiţi din mănăstirile nemţene”.

A revenit la Mănăstirea Sihăstria abia în anul 1990, unde și-a continuat activitatea misionară şi publicistică, lăsând culturii și spiritualității românești lucrări însemnate precum „Patericul românesc” sau „Convorbiri duhovniceşti”.

Arhimandritul Ioanichie Bălan a trecut la cele veşnice la data de 22 noiembrie 2007, la vârsta de 77 de ani, rămânând peste ani unul dintre cei mai traduşi scriitori bisericeşti din țara noastră, dintre zecile de titluri publicate, lucrarea sa cea mai tipărită fiind „Viaţa Părintelui Cleopa”, tradusă în limbi precum engleza, franceza, italiana, greaca, rusa, sârba, poloneza, finandeza și chiar chineza sau araba.

Sf. Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie, pomenit astăzi, a fost episcop al cetății Magnezia⁠ din Asia Mică, pe vremea împăratului Septimius Severus. În timpul unei noi prigoane împotriva creștinilor, a fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei și cu toate că a răbdat chinuri cumplite, nu a încetat să își mărturisească în continuare credința în Dumnezeu, refuzând închinarea la zeii păgâni. A trecut la Domnul la vârsta de 113 ani și este cinstit de creştinii ortodocşi ca un mare mărturisitor şi ocrotitor al celor aflaţi în suferinţe şi necazuri.

Vezi si alte articole...