luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Calendarul zilei 13 mai: Sf. Muceniță Glicheria

MedicalCalendarul zilei 13 mai: Sf. Muceniță Glicheria

Sfânta Muceniță Glicheria s-a născut la Roma într-o familie înstărită. Tatăl ei era prefect și senator în cadrul Imperiului Roman. Întreaga familie s-a mutat în Tracia, în orașul Traianopolis, unde, nu după mult timp, ambii părinți ai sfintei mucenițe au trecut la cele veșnice.

Glicheria făcea parte din rândul creştinilor care trăiau în Trianopol, cetatea Traciei, adunându-se în toate zilele pentru a aduce slavă lui Dumnezeu. Împăratul Antonin, fiind păgân, a trimis poruncă pretutindeni ca toţi să aducă jertfe idolului păgân Zeus, însă Sfânta Glicheria, însemnându-se cu semnul crucii, a mers la dregător şi a mărturisit că este creştină şi că nu va sluji idolilor păgâni. Însă dregătorul nu a luat în seamă mărturisirea ei, ci i-a poruncit cu asprime să jertfească lui Zeus.

Intrând ea în capişte, s-a rugat lui Dumnezeu şi îndată, numai cu puterea rugăciunii, idolul lui Zeus s-a surpat şi a căzut la pământ zdrobindu-se.

A fost bătută cu pietre, întemnițată, apoi, a doua zi, îndemnată din nou să aducă jertfă zeiței, însă a refuzat din nou; a fost închisă fără hrană și apă câteva zile, însă prin minune dumnezeiască nu a pățit nimic. Cât timp a fost închisă, Sfânta Glicheria a primit hrană de la un înger al Domnului şi astfel ea nu a suferit nici un rău. Apoi, a fost dusă în Heracleea, fiind supusă iarăși unor chinuri groaznice și aruncată fiarelor sălbatice, dându-şi astfel sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Vezi si alte articole...