joi, iulie 18, 2024

Calendarul zilei 14 noiembrie: Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului. Bartolomeu Anania explică de ce postim înainte de Crăciun

MedicalCalendarul zilei 14 noiembrie: Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului. Bartolomeu Anania explică de ce postim înainte de Crăciun

În seara de 14 noiembrie, creștinii ortodocși lasă cele lumești – de unde vine și termenul de „lăsat al secului” – pentru a intra în postul Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie în seara de Ajun, pe 24 decembrie.

Postul Crăciunului amintește de postul patriarhilor si drepților din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit in vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci).

„Prin post se cuvine sa întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine in lume si se facem om, dar vrea sa coboare si in sufletele noastre, sa ne lumineze viața noastră si să ne ridice si pe noi la viața cereasca. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituala, ca noi sa devenim un templu, un sălaș al prezentei lui Hristos”, scrie creștinortodox.ro.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Primele mențiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut in anul 1166, in timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim ca înainte de acest sinod, creștinii posteau diferit: unii numai șapte zile, iar alții sase săptămâni.

Dezlegări în Postul Crăciunului

In Postul Crăciunului avem dezlegare la pește sâmbătă si duminica. Dar trebuie menționat ca prima săptămâna a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima săptămâna, in perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sâmbătă si duminica a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

In tipicul Sfântului Sava se menționează ca in zilele de luni, miercuri si vineri, trebuie sa postim fără untdelemn si vin. In cazul in care, in aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai larga, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Zilele din anul acesta in care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului in Biserica), 23 si 24 noiembrie (sâmbătă și duminică), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina si Sfântul Mercurie), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 decembrie (duminică), 3 decembrie (Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Mucenița Filofteia), 8 decembrie (duminică), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 14 si 15 decembrie (sâmbătă și duminică)

Post aspru în Ajun

Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Crăciunului. E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se mănânce pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica amintește de postul ținut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si împărtășirea cu Trupul si Sângele Domnului.

Cuvântul ÎPS Bartolomeu Anania

ÎPS Bartolomeu Anania, explica într-o predică care este diferența dintre postul Paștilor și postul Crăciunului:

„Crăciunul este o sărbatoare a bucuriei şi veseliei. Dacă Naşterea Domnului e o sărbătoare a bucuriei, de ce s’a rânduit ca ea să fie precedată de post?

Şi nu e vorba de un post mărunt, de câteva zile, ci de unul care durează nu mai puţin de şase săptămâni, şi într’o perioadă în care nu sunt la îndemână nici verdeţuri şi nici fructe proaspete. Dacă ne gândim bine, postul Sfintelor Paşti îşi are un rost bine lămurit: Învierea Domnului a fost precedată de patimile, răstignirea şi moartea Sa, evenimente care cer o participare de doliu.

La capătul postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel stă suferinţa martirică a celor doi, ceea ce îndreptăţeşte o părtăşie pe măsură. Cât despre postul Sfintei Mării, el pregăteşte sărbătoarea adormirii maicii Domnului, a cărei slujbă cuprinde şi un Prohod. Cum se justifică însă postul Crăciunului?

Oricine va admite că o sărbătoare presupune şi un strai sărbătoresc: costumul de Duminică e un costum de Duminică, haina de nuntă e o haină de nuntă, ţinuta de recepţie e o ţinută de recepţie, şi aşa mai departe. În cele mai multe cazuri, dobândirea straiului sărbătoresc este rezultatul unor renunţări – şi chiar sacrificii -, împletite însă cu bucuria anticipată de a avea ceea ce-ţi doreşti şi cu care vei fi în stare să cinsteşti momentul festiv la care eşti chemat să iei parte (fiindcă, să ne înţelegem, orice sărbătoare e un fenomen social; ea nu este niciodată a unuia singur).

În părţile – din ce în ce mai puţine – unde încă se mai păstrează tradiţia portului popular, tinerele fete se adună în postul Crăciunului la o vecină sau alta, în grupe mici, şi cu mâinile lor îşi cos sau împletesc straiele cele noi, în seri lungi, ca nişte şezători ale hărniciei şi cântecului. Aşa se petrecea şi în vremea copilăriei mele. Straiele vechi par din ce în ce mai ponosite, vrednice de aruncat, locul lor luându-l cele noi, cu toate împlinirile şi făgăduinţele lor. Mântuitorul Hristos ne spune într’o parabolă că un împărat a invitat oaspeţi la nunta fiului său. Cum însă aceştia n’au vrut să vină, el i-a adunat pe toţi nevoiaşii de pe drumuri şi i-a silit să intre la ospăţ. Văzând însă că unul din ei nu purta haina de nuntaş, l-a dat afară şi l-a pedepsit. La suprafaţă, întamplarea pare de domeniul absurdului: de vreme ce omul se pomenise luat pe sus, pe nepregătite, şi adus cu sila, cum de i se pretindea strai de sărbătoare?…

În realitate, împăratul i se uitase în suflet şi constatase că, deşi i se făcuse o mare şi neaşteptată cinste, insul se mulţumea să mănânce şi să bea, fără ca inima lui să participe la bucuria casei. Aceasta înseamnă, dragii mei, că pe lângă straiul sărbătoresc de care v’am vorbit, văzut, materialnic, făcut pentru trup, există şi un strai al sufletului, menit să-i asigure omului participarea la sărbătoarea lăuntrică.

Din păcate, există încă destui creştini care cred că sărbătorile de iarnă se reduc la un pom împodobit, la sarmale, caltaboşi, cârnaţi şi băutura, uitând ca înaintea ospăţului de acasă li se îmbie ospăţul euharistic, al sfintei cuminecări, care e incomparabil mai important decât belşugul de bucate. Ei bine, pentru acest ospăţ duhovnicesc se cere strai duhovnicesc, iar straiul acesta, cu toate podoabele virtuţilor lui, nu poate fi pregătit decât prin post, adică prin renunţările şi jertfele acestuia. Postul nu este un scop în sine, ci mijlocul prin care sufletul leapădă de pe el zdrenţele păcatelor şi se primeneşte, încetul cu încetul, prin pocăinţă, mărturisire şi faptă bună. Postul cuprinde în el nu numai renunţare, dar şi o bucurie a renunţării, ca o pregustare a bucuriei finale”.

Vezi si alte articole...