sâmbătă, decembrie 14, 2024

Calendarul zilei 17 noiembrie. 97 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală, arestat de Securitate în 1954, când se afla la manifestările dedicatei Sf. Parascheva

MedicalCalendarul zilei 17 noiembrie. 97 de ani de la nașterea Mitropolitului Antonie Plămădeală, arestat de Securitate în 1954, când se afla la manifestările dedicatei Sf. Parascheva

Pe 17 noiembrie 1926, în Basarabia se năștea cel ce avea să devină mitropolitul Antonie Plămădeală, în familia cântărețului bisericesc Vasile Plămădeală din localitatea Stolniceni, județul Lăpușna, scrie Doxologia.ro.

Urmează seminariile teologice „Gavril Bănulescu-Bodoni” de la Chișinău (1937-1944) și „Nifon Mitropolitul” din București (1944-1945).

În timpul ocupației sovietice din perioada 1940-1941, tânărul Leonida urmează Școala Pedagogică din Chișinău. În 1945 se înscrie la Facultatea de Teologie din București, dar nu o finalizează, deoarece în primăvara anului 1948 este amenințat să fie arestat de către Siguranța comunistă.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Activitatea pe care o depusese în cadrul oficiului universitar studențesc de acordare a burselor și distribuire de ajutoarelor americane, împreună cu Nicolae Bordașiu și Roman Braga, este considerată activitate legionară. Prin același filtru este văzută participarea tânărului Plămădeală, alături de alți colegi de la Teologie și Farmacie veterinară, la întâlnirile de la mănăstirea Antim ale Rugului Aprins.

Acestor activități s-a mai adăugat tentativa de a difuza un manifest prin care credincioșii erau îndemnați să nu participe la festivitățile prilejuite de 1 Mai, organizate de autoritățile comuniste.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

La 14 septembrie primește tunderea în monahism în Mănăstirea Prislop, naș fiindu-i ieromonahul Agaton Sandu Tudor. Între timp este judecat în contumacie, prin Sentința nr. 210 din 15 februarie 1949 a Tribunalului Militar București, fiind condamnat la 7 ani temniță grea pentru infracțiunea de „uneltire contra ordinii sociale”.

În ianuarie 1950 este găsit de autorități, însă reușește să se sustragă din nou arestării.  La 14 octombrie 1954 este arestat de Securitate, în timp ce se afla la manifestările dedicatei Sfintei Parascheva de la Iași.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

A fost anchetat în penitenciarul Jilava apoi, din aprilie 1955, la Galați. În noiembrie 1955 este transferat la închisoarea Văcărești. Plămădeală cere rejudecarea procesului care îl condamnase în lipsă. După mai multe audieri și memorii înaintate către Tribunalul pentru Unitățile MAI, la 24 noiembrie 1955 se acceptă trimiterea dosarului la fond. Prin Sentința nr. 31 din 14 ianuarie 1956 a Tribunalului Militar București este condamnat la 4 ani temniță grea pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”.

Prin aplicarea Decretului nr. 421/1955 a fost grațiat. La 3 aprilie 1956 a fost eliberat din penitenciarul Jilava. A revenit la Mănăstirea Slatina până în 1959 ,când a fost exclus din monahism. A revenit în București, la casa părintească, muncind la o fabrică de mase plastice.

În 1968 este recuperat de Patriarhul Justinian, care îl numește secretar șef la Institutul teologic din București. Mai apoi primește o bursă în Anglia după care, în 1970, este hirotonit episcop vicar-patriarhal. În 1980 este ales episcop al Buzăului, iar doi ani mai târziu Mitropolit al Ardealului. La 29 august 2005 a decedat la Sibiu.

Fragmentele prezentate de Doxologia fac parte din cartea- semnată de Pr. Nicolae Cătălin Luchian, Adrian Nicolae Petcu- Clerici din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor în închisorile comuniste (1945-1964), 2018.

Vezi si alte articole...