luni, aprilie 15, 2024

Calendarul zilei 26 februarie: Sfânta Muceniță Fotini (Luminița)

MedicalCalendarul zilei 26 februarie: Sfânta Muceniță Fotini (Luminița)

Pe 26 februarie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Muceniţă Fotini.

Sfânta Fotini, al cărei nume se traduce “Luminița”, este femeia samarineancă de la fântâna lui Iacob care, după ce a vorbit cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, şi-a lăsat vasul pentru apă şi a fugit în oraş strigând tuturor: “Veniţi de vedeţi un Om care mi-a spus toate câte am făcut. Nu cumva acesta este Hristosul?(Ioan 4, 29)”. Femeia aceasta s-a botezat împreună cu cele cinci surori şi cu cei doi fii ai ei şi a primit numele de Fotini.

Ea a propovăduit pe Mântuitorul Iisus Hristos în Samaria şi în toate oraşele de pe coasta sud estică a Mării Mediterane, ajungând până în Cartagina, în Africa de Nord (lângă oraşul Tunis de azi), şi slăvind pe Dumnezeu prin mucenicie în timpul împăratului Neron (54-68), în anul 66. Este pomenită în sinaxar alături de surorile ei, Anatoli, Foto, Fotida, Paraschevi și Chiriachi, și de fiii săi, Iosi și Fotin.

Părintele Nicolae Steinhardt o laudă pe samarineancă astfel: “Samarineanca e un admirabil exemplu al felului cum lucrează Domnul în calitatea Sa de vânător(de oameni), îndeosebi atras de vânatul dificil, de ucenici și ucenicr de caracter care opun rezistență, dar și sunt în stare să I se predea în duh și adevăr. I-au fost pe plac un prigonitor ca Saul din Tars, o desfrânată din pasiune ca Maria Egipteanca, un vameș înrăit ca Zaheu, o sfădăreață ca samarineanca. Nu I-au plăcut fețele palide, călăii, plângăreții, strecurătorii de izmă, chimen și untariță, fățarnicii, purtătorii de caftane și ciucuri lungi, zeloșii aprinzători de lumânări.”

Vezi si alte articole...