luni, iulie 22, 2024

Calendarul zilei: Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Lista ostașilor care au murit pentru Patrie între 1877-1945

MedicalCalendarul zilei: Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor. Lista ostașilor care au murit pentru Patrie între 1877-1945

La 40 de zile de la Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului, care este mai cunoscută în popor și sub numele de Ispas.

Înălțarea Domnului marchează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la Cer.

Cu această ocazie, în România, din 2003, autoritățile sărbătoresc Ziua Eroilor Neamului. În biserici, se face pomenirea eroilor și a ostașilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă sau în diferite situații pentru apărarea credinței ortodoxe, a patriei străbune și a demnității neamului românesc. Pornind de la cuvintele Mântuitorului: „Iată Eu mă duc să vă pregătesc vouă loc și iarăși voi veni și vă voi lua pe voi la Mine, ca să fiți și voi acolo unde sunt și Eu”, Biserica se roagă pentru ca Dumnezeu să odihnească sufletele tuturor celor adormiți și în special ale eroilor, care au făcut sacrificiul suprem pentru frații lor de neam și de credință. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Înălțarea Domnului se sărbătorea nu în biserici, ci la mormintele martirilor, acei adevărați eroi ai lui Dumnezeu, care au mărturisit credința în Hristos pe timpul cumplitelor persecuții dezlănțuite împotriva Bisericii creștine.

În memoria eroilor români a fost dedicată şi Catedrala Naţională din Bucureşti, care are ca hram principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor.

Iar la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Comemorarea eroilor români de Înălțarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în 1920 și consfințită ulterior prin hotărârile sinodale din1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

În contextul sărbătorii lor, agenția Basilica a prezentat evidenţa nominală a morţilor de război români din perioada 1877-1945.

Lista eroilor români poate fi accesată aici.

Vezi si alte articole...