vineri, aprilie 19, 2024

Când să mergi neapărat la stomatolog?

MedicalCând să mergi neapărat la stomatolog?

Vizitele dentare ar trebui să fie, de obicei, mai dese decât obișnuiesc oamenii să le facă. Mulți au obiceiul de a merge la dentist atunci când au dureri severe sau o urgență, făcând vizitele dentare mai dureroase, inconfortabile și costisitoare.

Situații care necesită o vizită la stomatolog

Dacă ai durere în orice parte a gurii sau a dintelui, este important să vizitezi medicul dentist pentru a putea analiza de unde provine și, astfel, pentru a-l putea trata în cel mai bun mod. Cu o simplă căutare pe google, puteți găsi o clinică stomatologică în Timișoara sau în alte orașe, unde un medic stomatolog vă poate consulta pentru a oferi un diagnostic.

Dacă gingiile sunt umflate în mod constant și sângerează atunci când faci periajul, este un simptom care indică necesitatea unui consult stomatologic, pentru a te asigura că nu ai o boală parodontală. Dacă acest tip de boală dentară rămâne netratată, este posibil să îți pierzi dinții.

Cu toții am avut afte, însă dacă acestea apar continuu și nu dispar, ele pot fi un simptom al unor afecțiuni mai grave. Obiceiurile proaste însoțite de o igienă orală proastă se reflectă în apariția proceselor carioase, însă cariile trebuie să fie îndepărtate cât mai curând posibil, deoarece infecția poate ajunge la nervul dintelui, provocând durere și chiar pierderea dintelui.

De asemenea, dacă ai un dinte rupt sau fracturat, vizitează medicul dentist cât mai curând posibil, deoarece un astfel de dinte poate provoca infecții și răni care pot deveni complicate. Prezența respirației urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, poate fi un indiciu că ar trebui sa mergi la o clinică stomatologică pentru a exclude bolile parodontale, prezența tartrului abundent, precum și alte probleme.

Nu în ultimul rând, molarii de minte, fiind ultimii care erup, uneori nu au loc să facă acest lucru, iar atunci poate apărea durerea și inflamația, de obicei pentru că fie au erupt greșit, fie afectează osul sau alți dinți sănătoși. În aceste ocazii, este esențial să mergi rapid la medicul dentist pentru a evalua dacă este necesar să efectueze extracția, dar și să eviți infecțiile, inflamația și alinierea greșită a restului dinților.

Când este necesară o radiografie dentară?

Radiografia dentară este un tip de imagine a dinților și a gurii, razele X fiind o formă de radiație electromagnetică de înaltă energie. Structurile dense (cum ar fi plombele de argint sau restaurările metalice) vor bloca cea mai mare parte a energiei luminii cu raze X, iar acest lucru va apărea alb în filmul dezvăluit. Structurile care conțin aer vor apărea negre, iar dinții, țesuturile și lichidele vor apărea ca nuanțe de gri.

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, iar unele dintre acestea sunt:

-Retroalveolară – sunt radiografiile care afișează structura completă, de la coroană la rădăcină

-Panoramice – acestea necesită o mașinărie specială care se rotește în jurul capului, iar radiografia captează fălcile și dinții întregi într-o singură fotografie. Este folosită pentru a planifica un tratament în ansamblu, pentru a verifica molarii de minte și a detecta problemele maxilarului. O radiografie panoramică nu este cea mai bună metodă de detectare a cavităților decât dacă acestea sunt foarte profunde și avansate.

Când este necesară anestezia locală?

După un proces în care a fost aplicată anestezia locală, pacientul va simți că zona tratată este amorțită sau insensibilă. Această situație este complet normală și efectul său dispare, de obicei, după câteva ore după intervenție. Principalele tratamente dentare care necesită anestezie locală sunt:

-Implanturi dentare

-Extracții

-Intervenții chirurgicale orale

-Tratamentul parodontală

-Curățarea cavităților carioase (plombarea dinților)

Anestezia locală în stomatologie este tehnica cea mai frecvent utilizată pentru a elimina sensibilitatea din gură. Acest lucru se datorează faptului că poate fi aplicată în orice tratament oral care provoacă durere sau disconfort pacientului. Cu toate acestea, medicul dentist poate aplica, de asemenea, anestezie locală atunci când efectuează o igienizare profesională. Acest lucru se face în cazurile în care pacientul are acumulări mari de tartru dentar subgingival, iar îndepărtarea acestuia poate cauza disconfort pacientului.

Acest tip de anestezie are un efect analgezic puternic, desensibilizând zona în care este aplicată. Unul dintre avantajele sale este că pacientul nu mai simte acea zonă timp de aproximativ două ore, astfel încât specialistul să poată continua să efectueze tratamentul, iar pacientul să nu simtă niciun fel de disconfort.

Controalele regulate vor preveni bolile orale și vor rezolva problemelor existente, astfel încât pacienții să își salveze dinții și să prevină eventualele complicații. În cadrul vizitelor regulate, de 1-2 ori pe an sau chiar mai des, se vor putea trata problemele din stadii incipiente.

Articol susținut de Dental Concept by dr. Mihali, cea mai modernă clinică stomatologică din Timișoara.

Vezi si alte articole...