sâmbătă, decembrie 14, 2024

Când va primi România cele 54 de tancuri Abrams din SUA? Marele secret, dezvăluit de surse din MApN

ActualitateCând va primi România cele 54 de tancuri Abrams din SUA? Marele secret, dezvăluit de surse din MApN

Când va primi România cele 54 de tancuri Abrams din SUA? Tancurile de luptă Abrams de ultimă generație care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate foarte curând, anunță surse oficiale din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat, arată aceleaşi surse potrivit Agerpres.

Când va primi România cele 54 de tancuri Abrams din SUA? Marele secret, dezvăluit de surse din MApN
Congresul SUA a fost notificat, pe 9 noiembrie, anul trecut, privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3 şi 12 derivate pe saşiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Valoarea inițială estimată a contractului se situa în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, potrivit Agerpres.

Cât de puternic este tancul Abrams M1A2 SEPv3

Abrams M1A2 SEPv3 (System Enhanced Package) este o configurație modernizată a tancului de luptă principal Abrams (MBT) aflat în serviciul armatei SUA. Noua versiune oferă o protecție și o capacitate de supraviețuire îmbunătățite, precum și o letalitate mai mare decât predecesorii săi, în condițiile în care versiunile anterioare de Abrams erau considerate cele mai bune tancuri din lume.

De asemenea, tancul dispune de diverse progrese tehnologice, inclusiv blindaj, comunicații, fiabilitate, sustenabilitate și eficiență a combustibilului îmbunătățite.

M1A2 Abrams SEPv3 păstrează dispunerea MBT-ului M1A2 cu cabina șoferului în partea centrală față a corpului, turela în mijloc și grupul energetic în spate. Tancul integrează tehnologia modulelor înlocuibile în linie pentru a permite o întreținere ușoară a flotei.

Tancul integrează sistemul radio tactic comun de radio portabil, man-pack și radio de formă mică pentru a asigura disponibilitatea rețelei și interoperabilitatea cu viitoarele echipe de luptă ale brigăzii.

Tancul Abrams care va veni și în România măsoară 9,7 m lungime, 3,7 m lățime și 2,4 m înălțime și este deservit de un echipaj de patru persoane, inclusiv șoferul, comandantul, încărcătorul și artileristul.

Tunul principal este un tun M256 de 120 mm cu țeavă lisă, care poate trage cartușe M829A4 cu energie cinetică avansată și cartușe multifuncționale avansate (AMP) pentru apărarea vehiculelor blindate, a personalului și a aeronavelor care zboară la joasă înălțime.

Tancul dispune de un sistem comun de armament telecomandat de profil redus (Crows) instalat cu o mitralieră de 12,7 mm. O mitralieră M240 de 7,62 mm este, de asemenea, montată coaxial cu tunul principal.

Tancul este dotat cu infraroșu îmbunătățit cu vedere înainte (IFLIR) pentru a detecta țintele. IFLIR utilizează tehnologia cu infraroșu cu unde lungi și medii pentru a îmbunătăți achiziția, identificarea și angajarea țintelor în comparație cu FLIR-ul existent de generația a doua.

Crows vor fi echipate cu o cameră de zi îmbunătățită care utilizează tehnologia picture-in-picture pentru a combina FOV-uri diferite. Aceasta oferă o scenă cu 340% mai mare în FOV larg.

Legătura de date privind muniția de la bordul tancului asigură programarea cartușelor M829A4 și AMP.

Carena și turela integrează un nou pachet de blindaj pentru o protecție superioară împotriva amenințărilor reprezentate de dispozitivele explozive improvizate (IED). Tancul poate fi articulat cu blindaj reactiv și blindaj cu lamele.

Sistemul de război electronic CREW Duke V3 de combatere a dispozitivelor explozive improvizate (IED) controlate de la distanță protejează echipajul împotriva bombelor de pe marginea drumului și a atacurilor cu IED.

Fiecare parte a turelei este echipată cu descărcătoare de grenade fumigene cu șase țevi M250. O perdea de fum poate fi, de asemenea, instalată de un sistem acționat de motor.

M1A2 SEPv3 este propulsat de un motor cu turbină cu gaz Honeywell AGT1500, care dezvoltă o putere de 1.500 CP. Unitatea de alimentare auxiliară de sub blindaj permite tancului să opereze sistemele de la bord cu o probabilitate redusă de detectare în timpul operațiunilor de supraveghere silențioasă.

Generatorul permite funcționarea turelei fără a fi alimentată de la motorul principal atunci când vehiculul este în poziție staționară, ceea ce duce la îmbunătățirea eficienței combustibilului.

De asemenea, tancul este echipat cu sisteme avansate de generare și distribuție a energiei, cum ar fi un alternator cu amperaj îmbunătățit, un inel de alunecare, o unitate de distribuție a energiei îmbunătățită a corpului navei/module de comutare la distanță comune și un sistem de monitorizare a bateriei.

Trenul de rulare include șapte roți de rulare cu o roată dințată de transmisie în spate, o roată inerțială în față și două roți de întoarcere pe fiecare parte. Prima, a doua și a șaptea stație a roților de rulare sunt prevăzute cu amortizoare rotative, potrivit army-technology.com.

Vezi si alte articole...