joi, aprilie 25, 2024

Carnea crescută în laborator ar putea fi mai dăunătoare pentru mediu decât carnea de vită, arată un studiu recent

SCIENCE+Carnea crescută în laborator ar putea fi mai dăunătoare pentru mediu decât carnea de vită, arată un studiu recent

Carnea de laborator poate fi mai dăunătoare pentru mediu decât carnea de vită, conform cercetărilor recente. Producția unui kilogram de carne artificială poate genera emisii de CO2 de 4-25 de ori mai mari decât carnea de vită. Consumul de energie necesar pentru producția soluției nutritive și purificarea componentelor contribuie la impactul negativ. Cu toate acestea, estimările actuale ar putea scădea în cazul producerii în masă și utilizării surselor de energie regenerabilă. Industria cărnii de laborator se află în stadii incipiente, dar necesită reglementări și adaptări pentru a deveni o alternativă durabilă.

Cercetări recente de la Universitatea din California arată că, până la urmă, carnea de laborator nu va salva Pământul. Producția unui kilogram de carne de laborator poate duce la emisii de dioxid de carbon de patru până la douăzeci și cinci de ori mai mari decât un kilogram de carne de vită.

Potrivit studiului, tipul de carne nu este deosebit de interesant; indicatorii sunt similari pentru puii și porcii de laborator. Unul dintre motive este necesarul imens de energie al soluției nutritive utilizate pentru producerea cărnii.

În plus, componentele soluției trebuie să fie purificate temeinic prin ultrafiltrare și cromatografie înainte de a putea fi adăugate la soluția nutritivă.

Ambele proceduri sunt mari consumatoare de energie, dar inevitabile pentru a se asigura că în soluție se înmulțesc bacteriile și nu celulele de carne.

Estimările actuale sunt valabile doar pentru tehnologia utilizată în prezent: carnea de laborator este produsă în prezent în condiții de asigurare a calității medicale; dacă aceste reglementări ar fi relaxate și ar trebui să fie respectate în timpul producției doar normele valabile pentru industria alimentară, costurile ar scădea și ele.

Cu toate acestea, în prezent, nimeni nu este implicat în producția de carne artificială în condiții de scară largă. Pentru a fi profitabilă, industria ar trebui să treacă la producția industrială la scară largă și să acorde un rol mai important surselor de energie regenerabilă, potrivit publicaţiei maghiare Qubit.

Vezi si alte articole...