luni, mai 20, 2024

Acord strategic de colaborare între Romarm și un producător american de drone militare și civile

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin intermediul...

Europa, sub tot mai multe amenințări. Ce conflicte vor lovi „Bătrânul Continent”

Afirmația retorică a președintelui francez Emmanuel Macron,...

Cartea de identitate în România: Informații actuale

MedicalCartea de identitate în România: Informații actuale

Copilul dvs. se apropie de vârstă la care trebuie să-i faceți carte de identitate? Iată câteva informații utile despre vârsta la care se emite și ce documente sunt necesare.

Vârsta la care se emite cartea de identitate:

14 ani: Prima carte de identitate se eliberează la împlinirea vârstei de 14 ani.

Excepții: În cazuri excepționale, cartea de identitate poate fi eliberată și copiilor sub 14 ani, dar numai cu aprobarea judecătorului.

Acte necesare pentru eliberarea primei cărți de identitate:

Cerere pentru eliberarea actului de identitate: Formularul se poate obține de la ghișeul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) sau se poate descărca online de pe site-ul MAI (https://www.mai.gov.ro/).

Certificatul de naștere al minorului, original și copie: Certificatul de naștere trebuie să fie valabil și nedegradat.

Actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, original și copie: Părintele/reprezentantul legal trebuie să aibă un act de identitate valabil.

Document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu: Poate fi cartea de identitate a unuia dintre părinți sau a reprezentantului legal, contractul de închiriere, factura de utilități etc.

Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate: Taxa de eliberare a primei cărți de identitate este de 25 de lei.

Acte necesare pentru eliberarea cărții de identitate la solicitarea titularului:

Cerere pentru eliberarea actului de identitate: Formularul se poate obține de la ghișeul S.P.C.L.E.P. sau se poate descărca online de pe site-ul MAI.

Actul de identitate expirat sau invalid, original și copie: Cartea de identitate veche trebuie să fie predată la ghișeul S.P.C.L.E.P.

Document cu care se realizează și dovada adresei de domiciliu: Poate fi cartea de identitate a unui membru al familiei, contractul de închiriere, factura de utilități etc.

Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate: Taxa de eliberare a cărții de identitate la solicitarea titularului este de 7 lei.

Locația de depunere a cererii:

Cererea pentru eliberarea cărții de identitate se depune la S.P.C.L.E.P. din localitatea de domiciliu a solicitantului.

Termenul de eliberare:

Cartea de identitate se eliberează în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Este important să rețineți că legislația în vigoare poate suferi modificări, de aceea este recomandat să consultați sursele oficiale pentru a fi la curent cu cele mai recente informații.

Vezi si alte articole...