miercuri, februarie 28, 2024

Câți români au încredere în Rusia și în Vladimir Putin, potrivit sondajelor

ActualitateCâți români au încredere în Rusia și în Vladimir Putin, potrivit sondajelor

Potrivit sondajelor recente, doar 7% dintre români manifestă încredere în Rusia și în liderul său, Vladimir Putin. Rezultatele sondajului evidențiază un nivel redus de susținere pentru politica externă a Rusiei în rândul cetățenilor români.

Doar 7% dintre români au încredere în Rusia și în Vladimir Putin, chiar dacă aproximativ 30% din populația țării noastre susține partidele extremiste, a declarat Remus Ștefureac, CEO INSCOP Research.

Ce rol au partidele politice în ceea ce privește nivelul de încredere în Rusia

Potrivit acestuia, este responsabilitatea partidelor precum PSD, PNL și USR să prezinte argumente care să le arate românilor consecințele întoarcerii sub sfera de influență a Rusiei.

„Cred că și PSD și PNL și USR sunt partide serioase care au resursă umană inteligentă încât să proiecteze avantajele apartenenței noastre la spațiul euro-antlantice cu argumente, fără efuziuni patriotarde, fără isterii.

Avem doar o ultraminoritate care rezonează la mesaje radicale. Rusia prezintă încredere doar în ochii a 7% dintre români. Doar 7% dintre români au încredere multă și foarte multă, astăzi, în Rusia sau în Vladimir Putin. Restul nu au”, a spus Remus Ștefureac la Interiviurile Digi24.ro.

Extremismul în politica românească

Acesta mai susține că românii sunt afectați de criza economică, iar deciziile lor sunt luate ca urmare a modului în care sunt afectați de aceasta:

„Cei 30% dintre români (care susțin partidele extremiste) nu sunt extremiști, sunt doar afectați de criza ecoomică, de inflație și nu găsesc alte soluții. Este de datoria partidelor mari să vină cu politici, nu doar cu explicații, ci și cu răbdare, calmitate și să explice ce înseamnă extremism și ce ar însemna să fim din nou sub sfera de influență a Rusiei. Pentru că sunt consecințe directe asupra nivelului de trai și asupra calității vieții. E suficient să explici doar ce înseamnă Ucraina azi, nu doar din punctul de vedere al războiului, ci și din punct de vedere economic”.

încredere

„Mesajele BOR nu sunt pe linie pro-rusă”

Remus Ștefureac mai susține că biserica ortodoxă nu susține Rusia și nici politica extremistă:

„Ortodocșii români nu sunt tâmpiți. Mesajele BOR nu sunt pe o line pro-rusă. Mai există fracturi, avem arhiepiscopul de la malul mării care mai duce un pic într-o zonă, dar Biserica Ortodoxă este conectată la euroatlantism. Sigur, își apără niște valori tradiționale, dar nu defilează cu steagul patriarhiei ruse sub nicio formă, chiar dimpotrivă.

Din acest punct de vedere, sigur că partidele extremiste utilizează cartea religioasă mai câștigă câteva voturi, dar nu atât de multe. 89% dintre români sunt creștini ortodocși, 80 spre 90% declară că ei cred în Dumnezeu și că Biserica este una dintre cele mai credibile instituții din România.

Nu vedem astfel de partide că iau 50% în alegeri. Se pot duce spre 10-20-25%, dar nu este suficient.

Ortodocșii români știu să facă diferența între manipularea religiei în scop politic și ceea ce înseamnă un interes național și personal de a trăi în libertate și prosperitate”.

Vezi si alte articole...