joi, iulie 18, 2024

CCR a luat marea decizie. Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

ActualitateCCR a luat marea decizie. Ce se va întâmpla cu pensiile speciale

Curtea Constituțională(CCR) a hotărât ca nicio pensie specială sau contributivă aflată în plată să nu fie micșorată. Nici aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții nu va fi permisă.

Guvernul a adoptat proiectul pentru reforma pensiilor speciale, iar judecătorii de la CCR au hotărât că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională. În motivarea hotărârii, Curtea Constituțională spune că nu se acceptă micșorarea prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.

„Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia.

Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, se arată în motivarea CCR.

Cum vor fi schimbate pensiile speciale

Guvernul Ciucă a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru a se asigura că nicio pensie specială nu este mai mare decât salariul.

„Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, iar pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina inechitățile între beneficiarii care sunt deja în plată și viitorii pensionari”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Proiectul de lege arată că „în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu stabilite în baza unor decizii de pensii emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se recalculează prin aplicarea formulei de calcul prevăzută la art. 211 din Legea nr. 303/2022 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, considerându-se a fi îndeplinite condițiile de acordare a pensiei de serviciu și ținând cont de vechimea utilizată la stabilirea sau după caz, ultima recalculare a drepturilor de pensie”.

Vezi articolul original CCR a luat marea decizie. Ce se va întâmpla cu pensiile specialeExpressPress

Vezi si alte articole...