sâmbătă, decembrie 9, 2023

Ce cărți merită să cauți la Bookfest 2023. Recomandările făcute de cinci scriitori, critici de film și de literatură

Din OrasCe cărți merită să cauți la Bookfest 2023. Recomandările făcute de cinci scriitori, critici de film și de literatură

În perioada 24-28 mai se desfășoară la București cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. Invitata de onoare al acestei ediții va fi Italia. Vasile Ernu a rugat cinci scriitoare, scriitori, critici de film și de literatură să recomande câte cinci cărți recent apărute cu un mic argument: ce și-ar alege ei de la Bookfest.

Paul Cernat – critic literar

B. Fundoianu, Despre dragoste și prietenie. Corespondență inedită, ed. și postf. de Mădălina Lascu, cuv. înainte de Cristinel Popa, pref. de Ion Pop, Editura Tracus Arte, București, 2023.

O „trufanda” pentru istoricii avangardei, cu scrisori inedite către prieteni scriitori și artiști, cu revelații documentare și fotografice, dar și cu un pasiona(n)t roman epistolar de dragoste între tânărul Fundoianu și mătușa sa vitregă Maria Rudich – cunoscută din poemele sale epitalamice sub diminutivul „Mărior”.

Gabriela Adameșteanu, Dimineață pierdută. Ediție aniversară. 40 de ani, Editura Polirom, Iași, 2023. 

Ediția jubiliară, cu un consistent dosar al receptării și alte surprize, a probabil celui mai memorabil roman românesc apărut în anii ’80. O carte despre dramele și speranțele unor familii aflate sub „teroarea” istoriei interbelice și comuniste, o carte deja clasică, devenită ea însăși istorie. 

Andrei Pleșu, Capodopere în dialog, Editura Humanitas, București, 2023. 

Un volum delectabil despre câteva capodopere „în dialog” ale artei clasice și moderne, având la bază scenariile unor emisiuni TV „Teleenciclopedia” din anii ’70 (producător: Ioan Ionel). În paginile sale îl regăsim pe tânărul critic de artă Andrei Pleșu, cu un farmec speculativ care trece, ca de obicei, ecranul.

Romain Dutter, Goodbye Ceaușescu. Roadtrip documentar prin România postcomunistă, Editura Grafic (Grupul Editorial Art), București, 2021. 

Un roman grafic trimițând nu doar prin titlu, ci și prin atitudine la filmul din 2003 al lui Wolfgang Becker, Good Bye Lenin!; un periplu deopotrivă amuzant și trist printre imaginile și mitologiile cotidiene ale României postcomuniste, realizat de un francez curios și iscoditor.  

Gheorghi Gospodinov, Refugiul timpului, trad. de Mariana Mangiulea Jatop, Editura Pandora M, Colecția „Anansi”, București, 2023. 

Un excelent roman-parabolă semnat de vedeta prozei bulgare Gheorghi Gospodinov, despre un azil deschis pentru bolnavii de Alzheimer, dar care devine, treptat, o „clinică a trecutului” pentru întreaga umanitate contemporană dornică să se uite pe sine.

Ramona Boldizsar poetă

5 titluri care merită să fie supercitite și supercumpărate, un nonfiction, un memoir, roman, poezie și proză scurtă. 

Șapte lecții și jumătate despre creier, Lisa Feldman Barrett, Editura Vellant, 2021. Traducere de Deniz Otay.

Probabil una dintre cele mai faine cărți de nonficțiune citite în ultima vreme – descoperi care e faza cu creierul tău, de ce e atât de important mediul în care trăiești, cum îți poți schimba viziunea asupra lumii și care sunt presupozițiile actuale în necunoștință. 

Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei, Annie Ernaux, Editura Trei/Anansi, 2022. Traducători: Mădălina Ghiu, Vasile Zincenco.

O carte despre adolescență cu inadecvarea și dorințele ei aprinse și întortocheate și o carte despre pasiune și dragoste în forme mai mult sau mai puțin adecvate – impresionantă, vie și directă. 

Resursa, Olga Ștefan, Casa de Editură Max Blecher, 2022.

 Poezia Olgăi Ștefan nu are vârstă, deceniu, încadrare, e poezia cu care să începi și cu care să termini. 

 Aruncătorii de flăcări, Rachel Kushner, Editura Vellant 2022. Traducere de Deniz Otay.

Nu am putut lăsa din mână cartea asta și aș fi vrut să fie dublă sau să nu se termine niciodată, ceea ce trebuie să doresc tuturor oamenilor pe care nici nu-i cunosc. 

 Perfect nemulțumită, Irina Bruma, Editura Cartier, 2022.

Autoarea spune că proza scurtă e ca TikTok-ul și nu știu alt mod mai bun de a prezenta cartea asta – scurtă, compactă, te prinde și nu-ți dă drumul pentru că noi toate am fost din când în când perfect nemulțumite.

Victor Morozov – critic de film 

Ministerul durerii, Dubravka Ugrešić, Polirom, 2023, trad. Octavia Nedelcu.

Polirom a avut excelenta idee de a reedita romanul absolut al nouăzecismului balcanic și a tot ceea ce a venit după.

Sarx, George State, Nemira, 2023.

Îl urmăresc cu mult interes pe George State în toate proiectele pe care le demarează, iar acest nou volum de versuri, acompaniat de părerile laudative ale unor prieteni care știu că poezia este cel mai grav dintre lucruri, pare de neratat.

Poesis International nr. 30 – colectiv, Casa de Editură Max Blecher, 2023.

Mă folosesc de această antologie-umbrelă aniversară pentru a recomanda călduros activitatea globală a lui Claudiu Komartin, după mine în continuare cel mai relevant animator, protector și om-bun-la-toate al poeziei de la noi din ultimii 15 ani.

4-5. Tour de Force, Mark Cavendish, Pilot Books, 2023, trad. Anca Maria Iosif și Teoria corzilor, David Foster Wallace, Pilot Books, 2023, trad. Radu Paraschivescu.

S-ar putea să mă pripesc aici, fiindcă nu cunosc prea multe despre această editură, dar pariez totuși cu ambele mâini pe focul lăuntric al marelui ciclist Mark Cavendish, care recent și-a anunțat retragerea și a înlăcrimat lumea sportului, ca și pe talentul fin al lui David Foster Wallace, înhămat aici la testul decisiv pentru orice scriitură care se respectă (v. Martin Amis): reportajul despre tenis.

Gelu Diaconu scriitor

Marcel Proust: În căutarea timpului pierdut. Sodoma și Gomora, Editura Cartier, 2023, Cartier de Colecție, traducere de Cristian Fulaș.

Svetlana Cârstean are un vers memorabil care spune așa: „Cine nu e mângâiat nu există”. Parafrazând, s-ar putea spune despre romanul În căutarea timpului pierdut că cine nu l-a citit nu există. Mai mult decât atât, îl avem (aproape complet) într-o traducere nouă, fapt care duce provocarea la un alt nivel.

James Joyce, Ulise, Editura Polirom, 2023, traducere de Rareș Moldovan

O nouă traducere a lui Ulise este un eveniment literar per se. Sigur că suntem îndrăgostiți de traducerea în cheie poetică a lui Mircea Ivănescu, însă varianta lui Rareș Moldovan – având în vedere că orice idiom este ca un organism viu, în perpetuă schimbare – stârnește curiozități în egală măsură ca și opera lui Joyce.

Cristian Fulaș, Specii, Editura Polirom, 2023, colecția Ego.Proză

Fulaș revine în forță după extraordinarul Ioșca și ne livrează un roman cu foarte multe provocări și cu o schimbare neașteptată de stil și abordare prozastică. Este incisiv, ironic, demolator. De aceea merită citit.

Radu Vancu, Kaddish, Casa de Editură Max Blecher, 2023

Orice volum de poezie semnat de Radu Vancu este un must read. Radu a citit din acest volum în câteva apariții publice și a creat deja un orizont de așteptare. Ne vom întâlni atât cu el, cât și cu cartea lui, la Bookfest. Și, nu în ultimul rând, cu poezia foarte bună.

Ioan Mihai Cochinescu, Vulpea lui Akira (roman-puzzle), Editura Trei, 2022

Discretă ca și autorul ei, această carte care are deja un an de viață merită mult mai multă atenție. E plină de poezie și de seducătoare nostalgii. Pentru a o susține e suficient să-i dăm credit lui Mircea Cărtărescu, cel care spune că „Ioan Mihai Cochinescu este unul dintre prozatorii de forță și bravură ai generației mele”. Căutați această carte, fiindcă merită!

Paula Erizanu – scriitoare

Sunt curioasă să răsfoiesc Biserica în stat sau biserica de stat de Oliver Jens Schmitt, Humanitas, 2023.
M-aș aventura să trag un ochi și asupra corespondenței lui Benjamin Fundoianu, apărută la Tracus Arte, 2023 – Despre dragoste și prietenie. Corespondență inedită
Aș vrea să mă uit și prin Fetița strigă-n pahar, de Nora Iuga, de la Nemira, 2023.
De la Editura Cartier, termin acum romanul-bijuterie Legată cu funia de pământ de Lorina Bălteanu, care mi se pare o capodoperă și care sper să ajungă la cât mai mulți cititori care au nevoie de ea.
După 1979, un roman provocator despre un cuplu gay din Vest care călătorește în Teheran în timpul revoluției, sunt foarte curioasă să citesc și Morții lui Christian Kracht (Cartier, 2023), în traducerea lui Andrei Anastasescu, cu recomandarea lui Knausgaard pe copertă.

Vezi si alte articole...