sâmbătă, iulie 20, 2024

Ce este concediul de risc maternal și cine poate beneficia de el

MedicalCe este concediul de risc maternal și cine poate beneficia de el

Concediul de risc maternal este o prevedere legală care permite femeilor însărcinate să se protejeze în situații cu risc pentru sănătatea lor sau a copilului nenăscut. Acest concediu oferă femeilor gravide posibilitatea de a sta acasă înainte de naștere pentru a se proteja și pentru a avea grijă de sănătatea lor și a viitorului copil. În România, concediul de risc maternal este reglementat de Legea nr. 19/2020 privind acordarea concediului și indemnizației pentru creșterea copilului, astfel:

  1. Cine poate beneficia de concediul de risc maternal:

    • Femeile însărcinate care lucrează în condiții de muncă considerate periculoase sau în care există factori de risc pentru sănătatea lor sau a copilului nenăscut.
  2. Condiții și durată:
    • Femeile însărcinate pot solicita concediul de risc maternal atunci când medicul specialist în medicina muncii stabilește că există un risc pentru sănătatea lor sau a copilului în timpul activității profesionale.
    • Concediul de risc maternal poate începe cu cel puțin 42 de zile înainte de data estimată a nașterii și se acordă până la naștere. Dacă este necesar, acest concediu poate fi prelungit până la 98 de zile în cazul în care riscul pentru sănătate persistă.
    • Concediul de risc maternal este plătit printr-o indemnizație lunară, stabilită în funcție de baza de calcul a asigurărilor sociale. Cu toate acestea, valoarea indemnizației nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie.

Este important de menționat că pentru a beneficia de concediul de risc maternal, femeile trebuie să prezinte documente medicale care atestă necesitatea acestuia, iar angajatorii au obligația de a respecta această prevedere legală și de a permite angajatelor să se bucure de acest drept. Concediul de risc maternal are ca principal scop protejarea sănătății femeii gravide și a copilului nenăscut și este important pentru asigurarea unei sarcini și nașteri sănătoase.

Vezi si alte articole...